На церемонията присъстваха само първокурсниците

Най-старото висше училище у нас - Софийският университет, откри новата академична година. Заради мерки срещу коронавируса тържеството се проведе на открито. За първи път на церемонията присъстваха само първокурсниците.

20 000 са студентите, записани в Софийския университет тази година. От тях малко над 5 000 са първокурсниците. Именно те ще започнат академичната година присъствено. Останалите студенти ще редуват онлайн лекции с присъствени. За разлика от училищата при положителна проба за коронавирус няма да се стига до карантина за целия курс.

За първи път в над 130-годишната си история Алма Матер постави началото на академичния сезон в университетската ботаническа градина.

За разлика от училищата, университетите получиха свободата да въведат смесено обучение.

„Студентите са пълнолетни, не е нужно да се ангажира родител да стои вкъщи. Избрали са част от висшите училища дисциплините, които задължително предполагат присъствено обучение - практическо обучение, клинични дисциплини, изкуства”, обясни министър Красимир Вълчев.

 

 

До карантина на цял курс ще се стига само при наличие на много заразени.

„Когато има установен случай, ще се опитаме чрез тестване на всички контактни лица да установим тези, които наистина са застрашени. Ако там се установят повече заразени в следствие на тестването на всички, ще се наложи и това”, обясни ректорът  проф. Атанас Герджиков.

И още от взетите мерки - температурата на всеки студент ще се измерва на входа, а във всяка зала стикери напомнят на студентите, че трябва да сядат през един на банките.

„ПРАВО” В СУ САМО С МАТУРА: Решението предизвика разнопосочни реакции (ВИДЕО)

С МАТУРИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ: Ще се промени ли качеството на образованието?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.