Инициативата стартира в известна европейска столица

Обикновено трамваите на Виена могат да се видят как се плъзгат покрай бароковите дворци. Но тази зима един от тях ще поеме нова роля: помага на виенчани да получат сезонната ваксина срещу грип, предаде Франс прес.

"Трамвай Ваксина" беше открит в четвъртък като част от кампанията, стартирана от града, за да се осигурят безплатни ваксинации на жителите и по този начин да се намали потенциалният натиск върху болниците от пациенти с коронавирус.

Виенчаните се приканват или да се регистрират за място в трамвая, или да се отправят към един от няколко здравни центъра и около 600 лекарски кабинета, където се прилага ваксината.

"Смятаме, че можем да имаме трикратно увеличение на процента на ваксинация тази година и се надяваме да мотивираме много виенчани да се ваксинират", каза Михаел Лудвиг, кмет на Виена, по време на събитие за пускането в действие на „Трамвай Ваксина“.

Бум в продажбите на ваксини срещу сезонния грип

Той добави, че градът е придобил 400 000 ваксини, достатъчни да покрият около 25 процента от населението.

"Целта е да се накарат голям брой жители на Виена да се ваксинират ... така че капацитетът в болниците да остане свободен, защото не знаем какво ще донесе тази зима" по отношение на коронавирусните инфекции, каза Лудвиг.

Понастоящем във Виена са повече от половината от австрийските коронавирусни инфекции с близо 4500 активни случая.

Медицински експерти предупредиха, че медицинската система може да бъде подложена на напрежение, ако бъде принудена да се справя едновременно с притока на пациенти със сезонен грип и коронавирус.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.