Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който е в Брюксел за заседание на Европейския съвет

България остава силно ангажирана със своите задължения да осигурява сигурността на външните граници на Европейския съюз. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на разговор с австрийския канцлер Себастиян Курц в Брюксел. Там се провежда заседание на Европейския съвет. Лидерите обсъждат важни теми като евентуални санкции срещу Беларус, Ситуацията в Нагорни Карабах, както и отравянето на Алексей Навални.

Българското правителството ще се съобрази с препоръките в доклада на Еврокомисията. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Той е в Брюксел за двудневното заседание на Европейския съвет.

В първия си коментар за доклада на Еврокомисията българският премиер го определи като обективен. И обеща страната ни да изпълни препоръките на Брюксел в областите на правосъдието, борбата с корупцията и медиите.

„Искам да благодаря на Европейската комисия за изключително обективния доклад, който е отчела напредъка на България, а и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока. И затова ние ще стъпим твърдо на препоръките на Венецианската комисия, за да изпълним всичко, за което сме поели ангажимент за мониторинга върху България и целия Европейски съюз”, заяви Борисов.

 

 

ЕК представи доклад за върховенството на закона в страните членки

Основните теми, с които ще се занимават лидерите на Европа на заседанието в Брюксел, са конфликтът в Нагорни Карабах, напрежението между Турция и Гърция, както и отношенията с Русия.

„Отношенията между Азербайджан и Армения са много важни за този регион, ние настояваме незабавно да се прекрати огънят, тъй като поддържаме изключително добри отношения и с двете страни, много са ни важни в стокообмена”, заяви Борисов.

За дипломатичност и диалог при потушаването на напрежението между Турция, Кипър и Гърция се обяви канцлерът Ангела Меркел.

 

 

„Знаете, че отношенията ни с Турция имат много аспекти. Партньори сме в НАТО и зависим едни от други, когато става въпрос за миграцията. За мен дипломацията е инструментът, с който да свалим напрежението”, заяви Меркел.

Освен външната политика срещата на върха в Брюксел ще засегне и темата с единния пазар и промишлените политики вътре в общността в ситуацията на COVID-19.

„Изключително съм радостен, че относно особено в утрешния ден – т.нар.стратегическа автономност е влязла в днешния ред на ЕС. Защото ние трябва да бъдем много по-подготвени и да можем да си произвеждано всичко, свързано с COVID-19 в самата Европа, а не да бъдем зависими от държави, с които имаме сложни политически отношения”, коментира Борисов.

Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента прие резолюция за България, в която се настоява Европейската комисия да продължи мониторинга.

Заседанието в Брюксел протича при изключителни мерки за сигурност заради коронавируса. Всички лидери спазват препоръките - без ръкостискане и с предпазни маски.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.