Много болници слагат допълнителни легла в интензивните отделения

Германия определи Белгия и почти цяла Франция за зони с високи нива на коронавирус. Берлин иска гражданите да не посещават тези райони. И днес от различни страни в Европа идват данни за рекорден брой новозаразени.

Полша обяви близо 2 хиляди случая за един ден. Словакия отчете рекорден брой случаи за второ поредно денонощие. А в Русия и Швеция имат най-много положителни проби от 4 месеца. На този фон Унгария обяви, че продължава да държи границите си затворени, мярката ще е в сила и през октомври.

България е на 8-мо място по смъртност от COVID-19 в Европа

Новата карантина в Мадрид предизвика и политически борби. Дясното регионално правителство отказа да приложи мерките, предписани от министъра на здравеопазването във  федералното правителство на социалистите. Местните власти казаха, че не са гласували забраните за излизане от дома и няма да изискват това от гражданите. Някои мадридчани подкрепят местните политици, други са възмутени от цялата ситуация.

"Вбесена съм на регионалната премиерка и на лидера им Пабло Касадо, който я подкрепя. Тези хора правят политика със здравето на жителите на Мадрид”, казва Луиса, жителка на квартал под карантина.

"Според мен трябва да постигнат някакво споразумение. Най-вече в името на здравето на хората и за защита на пенсионерите. Те са най-заплашени”, смята продавачът Луис.

А докато политиците се карат, лекарите се готвят за новата порция болни, които се очакват със застудяване на времето.

"Зимата идва. Това е рисков период, защото много хора ще стоят на закрито, рискувайки заразяване”, обясни анестезиологът Алберто Руис.

Бум в продажбите на ваксини срещу сезонния грип

Много болници слагат допълнителни легла в интензивните отделения. Правят се ремонти, за да се отделят евентуалните носители на коронавируса от останалите пациенти.

А кадри на огромна група студенти в коридорите на един от университетите в Париж и препълнена аудитория на университет в Тулуза предизвикаха възмущение.

"Твърде близо сме натъпкани един до друг. Сложно е. Въпреки, че ни казват да спазваме дистанция от 1 метър, това в невъзможно. В залите има дори хора, които стоят по земята...", казва студентка.

"Иначе в учебните помещения сме с маски. Преподавателите го изискват и казват, че това снема отговорността от тях. Постоянно правят забележки за маските”, добавят учениците.

286 са новите случаи на коронавирус у нас

И Франция отчита сериозен ръст на броя на заразените от средата на септември. Само вчера имаше 12 800 случая.

А в Гърция имаше сблъсъци заради вируса и карантината.

Стотици студенти се събраха на митинг пред парламента в Атина. Те са недоволни от редица проблеми, като носенето на маски в аудиториите. Други пък искат повече рестрикции в учебните заведения.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.