Ще има реакция в клъстерите на разпространение на коронавируса, каза главният държавен здравен инспектор

„Обстановката е много динамична, ще вземаме мерки на база на ситуацията в страната. Ще се наложат доста такива. Няма да има блокиране на цели населени места, но ще има реакция в клъстерите на разпространение”. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на „Здравей, България”.

„Ние и в момента вземаме мерки на места. Последният случай е от село Зайчар. Не сме затваряли самото село, но затворихме заведения, където могат да се осъществят тесни връзки. Оставихме да работят само хранителните магазини", посочи още той.

България е на 8-мо място по смъртност от COVID-19 в Европа

Кунчев обяви, че 263 са положителни проби за изминалото денонощие при направени 4 853 PCR теста.

„Има ръст при заразените с COVID-19. В сравнение с двете предишни седмици той е малко над 50%, което е неприятно. Все пак обаче сме под 300 случая дневно, което ни поставя във втората половина на класациите в ЕС”, каза още той.

"Характерното са вируса е, че е доста динамичен. Август и септември задържахме ниска заболеваемост. В края на септември започна лек ръст. Страната с най-висока заболеваемост в Европа е Черна гора, а те бяха обявили, че са се справили с вируса", каза още доц. Кунчев.  

263 са новите случаи на коронавирус у нас

По думите му това, което имаме като бройка положителни случаи, е на база на изследванията, които се правят. 

„В момента 10 души заразяват 11. Т.е. 50 000 заразяват около 60 000. Това е много, но не е достатъчно, за да се стигне до колективен имунитет, който да спре пандемията. Ако продължим още 2-3 години и това ще стане, но нямаме време да чакаме. Дай Боже да дойде ваксина и тя да е ефективна”, каза Кунчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.