Вече близо 40 години в началото на есента Петър от Монтана прави едно и също - подготвя дървата за зимата

На фона на прогнозата за повече часове вкъщи под знака на пандемията, да видим колко ще ни струват различните видове отопление през новия сезон.

Данните са на Агенцията за устойчиво енергийно развитие и са в стотинки за киловатчаса. Най-евтино е отоплението с термопомпа, под 5 стотинки, следвано от климатик, клас А.

Петкова: България работи активно за гарантиране на енергийната сигурност

В първата тройка на цените се нареждат и въглищата, следвани от дървата – за близо 7 стотинки на киловат час. Следващата най-близка цена вече е 9 и половина стотинки за отопление на природен газ и почти 10, ако изберем екопелети. Най-екологичните пропан-бутан и парно надвишават десетте стотинки – като най-скъпо дотук е парното – в София киловатчасът излиза малко над 16 стотинки.

Но пък ако изберем електрическа печка по дневната тарифа, ще трябва да предвидим по 19 стотинки на час. И тези цени са при условие, че разполагаме с топлинните уреди. Инвестицията в един модерен климатик или в термопомпа е съвсем отделен въпрос, който често спира семействата да изберат по- екологичния пред по-евтиния начин на отопление.

Вече близо 40 години в началото на есента Петър от Монтана прави едно и също - подготвя дървата за зимата. Пресметнал е, че с бабата ще изхарчат шест кубика дърва.

Природният газ за октомври поскъпва

„По малко, икономично, само следобед палим с бабата и ние сме само двамата. Шест кубика най-малко по 75 лева. Толкова ще са нужни”, разказва Петър.

Въпреки че е с два стента на сърцето и редица заболявания е решил сам да се справи с подготовката за топлото.

„Принуждавам се сам да си ги нацепим и нарежем, леко няма зор, защото иначе 10 лева взимат за цепене и за рязане и 75 стават 100 лева близо…няма нищо евтино. И газта, трябва да си я плащаш и пелетите и климатиците, както и тока”, добавя Петър.

Но сметката за него е важна предвид ниските доходи, въпреки че вижда несгоди да се топли с дърва.

„Всяка вечер слизам в мазето, слагам дърва в две кофи и на асансьора. Ако няма асансьор някой път ходя до шестия етаж, но какво да правя, това е“, споделя Петър.

„Булгаргаз“ предлага нова цена на природния газ за октомври

Семейството е кандидатствало и за камина на пелети към програма на общината и се надяват да бъдат одобрени. Петър казва, че това би бил по-удобен вариант, защото вече е на години.

Въздуха обаче през зимата в Монтана е замърсен, а основен замърсител се твърди, че е именно отоплението с дърва.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.