Капацитетът на болниците още е достатъчен, успокояват здравните власти

Въпреки втората вълна на коронавируса, заливаща света, няма да има масово затваряне у нас. Това обяви днес здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

917 пациенти са настанени в болница. От началото на епидемията досега толкова много  хоспитализирани не е имало. В интензивно отделение са 56 души. Здравните власти обаче успокояват, че капацитетът на болниците е достатъчен. Към момента са заети 11% от леглата, предназначени за болни от COVID-19. Въпреки ръста мерките няма да бъдат затягани.

До миналата седмица пациентите с коронавирус в болница бяха под 800.

„Системата е обезпечена с легла и медици. За последните дни заетостта е увеличена от 10% вече е 11%. А в интензивните отделения е от 4% на 4,8%. Така че тези числа към настоящия момент ни дават онази сигурност, за да не променяме мерките в България”, заяви проф. Костадин Ангелов.

Междувременно стана ясно,че има проблем в комуникацията между училищата и регионалните здравни инспекции. За да няма забавяне при поставянето под карантина, са създадени чат групи.

 „Те ще имат бърза връзка чрез регионалните управление на образованието”, заяви министър Красимир Вълчев.

А служителите на първия линия ще продължат да получават месечен бонус от 1000 лева, докато има извънредна епидемична обстановка.

Прогнозите са, че ситуацията тепърва ще се усложнява.

„Особено с идването на грипа в края на годината вероятно януари. Ако не спазваме тези елементарни мерки, нещата няма да отидат на добре”, смята акад. Богдан Петрунов.  

Заради болен преподавал Софийската духовна семинария преминава в дистанционна форма на обучение. С коронавирус се оказа и служител на правосъдното министерство.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.