Европарламентът проведе дебат за ситуацията в България

Сблъсъци в Европарламента заради България - леви и десни с взаимни обвинения, кой работи „за” и „против” страната. Очаква се евродепутатите да приемат резолюция за събитията у нас до два дни. Междувременно - ново напрежение вляво между Корнелия Нинова и Елена Йончева.

Дебатът в Европарламента снощи бе белязан от разнопосочни мнения за случващото се у нас. Подкрепата си за правителството даде Европейската народна партия, а критики бяха отправени от депутатите от левицата и зелените.

Противоречия в ЕП по темата "България" (ВИДЕО)

„Намирам за добре, че има млади хора по улиците, които искат нещата да станат бързо, но те следват своя ход. България е на прав път. Промените трябва да стават не чрез протести, а чрез избори”, заяви Манфред Вебер, председател на ЕНП.

Критиката дойде от „Зелените” и представителите на европейска левица.  „Пореден доклад за върховенство на закона. Това, което видя българския народ досега, не са решителни действия”, каза Даниел Фройнд от рупата на „Зелените”.

Ожесточени нападки имаше и между българските евродепутати. „Когато в България се говори за корупция нека тук, да не ми се сърдят колегите от ДПС, почтени, работят, защитават националния интерес, но винаги в България хората се сещат за ДПС”, заяви Ангел Джамбазки. 

„Тук го боли националиста Джамбазки. Боли го и за още нещо. Той каза за много неща, които са неверни сами по себе си, но забрави да каже за касичката на ВМРО, за т. нар. „златни” паспорти. Тук има и парламентарна комисия, която ще се занимава с този въпрос”, коментира Илхан Кючук.

 „Както и да свърши този дебат името на страната ни ще бъде опетнено.  Правителствата идват и си отиват, но такива дебати няма да ви спечелят изборите, нито ще ви дадат 10 години доверие да управлявате. Подадена е ръката да работи с всеки един. България над всичко”, каза Андрей Новаков.

Противоположни реакции за доклада на Европейската комисия (ОБЗОР)

Заместник-председателят на Еврокомисията Вера Йорува пък използва дебата в зала, за да заключи, че мониторингът ще остане. „Ние искаме да подпомагаме България в процеса на реформите. Комисията ще продължи да следи динамиката на събитията в България и изключително важно е да не бъде обърната посоката на напредъка”, посочи тя.

У нас ГЕРБ разчете дебата като съюз между десни и крайно леви с обща цел.  „Очевидно целта на всички тези хора е България да бъде унижена, обругана, да се покаже в най-лошата възможна светлина, манипулирано. И да се направят едни заключения, които няма как нито да бъдат истина, нито да бъдат приети от нашите международни партньори”, заяви Георг Георгиев.

В четвъртък предстои да бъде гласувана и проекторезолюцията за ситуацията в България.

С днешна дата се разгоря и нов политически скандал. С резолюцията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, чиито автори са Елена Йончева и Радан Кънев, се настоява българските власти да направят необходимото да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция, въпреки решението на Конституционния съд. Това предизвика гневната реакция на лидера на БСП Корнелия Нинова, която излезе с пост в социалната мрежа.

Нинова се разграничава от позицията на Йончева и призовава евродепутатите на левицата да гласуват „против”. Постът на лидера на БСП е ново доказателство за разлома между нея и журналистката. Той започна с обвиненията на Йончева, че Нинова подкрепя с действията си ГЕРБ. Последва реакцията на хасковските социалисти, които пък поискаха Йончева да напусне Европарламента.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.