Според направения одит са установени редица нарушения

Болницата в Каварна – застрашена от фалит. За това сигнализират за пореден път от общината. Причината, както ви разказахме и през юни, е лошото финансово състояние на лечебното заведение и натрупаните задължения от близо 700 хил. лв. Местната власт обвинява за това бившият управител на болницата и настоящ депутат от БСП Десислав Тасков, който отрече да е виновен за състоянието на лечебното заведение. Вече обаче е направен одитен доклад, който показва как са били разходвани средствата.

Въпреки че служителите на болницата в Каварна са започнали да получават заплатите си, финансовото състояние на лечебното заведение остава критично.

Модерна апаратура получи като дарение болницата в Бургас

„В момента болницата не е в клинична смърт, но категорично не е и извън опасност. По времето на управлението на д-р Тасков липсва всякаква организация и ред по отношение на разходваните средства в бюджета”, казва председателят на ОС Каварна Йордан Стоянов.

Кметът на града Елена Балтаджиева разказва, че преди управлението на д-р Тасков задълженията на лечебното заведение са били около 136 хил. лева. „Когато той идва, те достигат до 435 хил. лева. Само за няколко години загубите на МБАЛ-Каварна възлизат на 678 338 лева", пояснява Балтаджиева.

При направения одит са установени и още нарушения. „Д-р Тасков е подписал около 142 договора еднолично, без подпис на счетоводител, което е нарушение на закона за финансовото управление и контрол”, казва още кметът на Каварна.

Потърсихме пресцентъра на парламентарната група на БСП, за да разберем позицията на Тасков, но той отказа да застане пред нашата камера. В позиция той определи нападките срещу него като клевети и е категоричен, че ще потърси правата си в съда. От общината в Каварна обаче също са категорични.

Здравното министерство подпомага болници с COVID отделения

„Одиторският доклад доказва, че по времето на управлението на д-р Тасков задълженията на болницата нарастват с 300%”, добавя Стоянов.

Настоящият управител на болницата все пак изрази оптимизъм. „Мисля, че ще се справим. Ще бъде много трудно и ще отнеме много време, но ще се случи”, казва д-р Християн Зафиров.

Oдитният доклад вече е представен на прокуратурата, а персоналът на болницата все още се надява тя да не бъде закрита.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.