По думите му се задава нова вълна на заразени

„Един на всеки 100 човека у нас в момента е заразен с COVID-19. Когато ходим по улицата, със сигурност срещаме 100 човека. Съветът ми е – внимавайте". Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в студиото на „Здравей, България". 

Той обясни, че когато 100 човека влязат в пандемията, преболедуват и излязат, те заразяват други 124. „Това означава, че пандемията в момента се разраства и ще продължи да се разраства в есенно-зимния сезон”, смята Витанов.

„От много време говоря, че октомври ще бъде преходен месец. Вече започнахме да виждаме, че той наистина е такъв – между това, което беше август – ниски нива на заболели, и това, което ни очаква през ноември”, посочи още той.

РЕКОРД: 436 нови случая на COVID-19 у нас за изминалото денонощие

„Здравната система трябва да е подготвена за 30 000 заразени в края на октомври. Това обаче е малко висока цифра и според мен няма да стигнем чак дотам”, допълни проф. Витанов.

„Ноември ще бъде критичен. Ще се наложи да издържим, за да изкараме зимата относително добре. Ако там изтървем положението, идват декември, януари, февруари и ще бъде неприятно. Ако успеем да издържим обаче, има надежда да минем през зимата с не чак толкова голям брой случаи", коментира математикът.

Расте броят на заразените с COVID-19 в Западна Европа

Според него здравната система у нас може да издържи да по 500 заразени на ден в рамките на 2-3 седмици.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.