3 паралелки на хиляда в страната са затворени

От началото на годината 98 деца са дали положителна проба за коронавирус. Това означава, че средно дневно заболяват по 5 деца. Заразените учители са повече - 138.

3 паралелки на хиляда в страната са затворени и децата учат дистанционно. В проценти това означава, че едва 0,3% от системата е онлайн.

РЕКОРД: 436 нови случая на COVID-19 у нас

До общо затваряне на училища и преминаване в дистанционна форма ще се стигне, ако има 20% деца със симптоми на COVID-19 или с грипоподобни подобни симптоми.

Образователният министър поясни, че това са и прагови стойности при сезонен грип. Според Красимир Вълчев първите случаи на COVID-19 в училище са били привнесени, но сега вече има разпространяване на вируса вътре в училищата.

Кунчев: При нарастване на заразените с COVID-19 може да има нови мерки

„Планът за действие е този, който сме начертали през лятото - училищата превключват отделни паралелки, цели училища ще бъдат затворени ако се надвишат праговите стойности, които предстои да бъдат утвърдени от МЗ, но това по-скоро е малко вероятно да се случи ако се запазят сегашните числа”, каза Вълчев.

Личните лекари ще издават направления за PCR тест

„Много по-вероятно е едно училище да бъде затворено, или училища в една община и област, при грипна епидемия, където децата боледуват много повече като процент и като брой отколкото при коронавируса”, допълни той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.