Арменци поискаха спиране на войната в Нагорни Карабах

Арменци излязоха на протест пред посолството на Азербайджан. Те искат военните действия в Нагорни Карабах да спрат, а територията да бъде обявена за независима.

За да поискат мир в Нагорни Карабах, представители на арменските общности у нас излязоха под прозорците на Посолството на Азербайджан.

„Нашият протест е да се спрат военните действия, лесно е да се прави война с децата на чужди хора, не искаме да има жертви от нито една страна. Аз нямам толкова близки и роднини в Армения, но съм майка и ако имах и 10 сина, на която и страна да съм в този конфликт, нямаше да искам да умират там”, заяви Меги Нурикян.

БЕЗ ДОКУМЕНТИ: Арменка, родена в България - застрашена от депортиране

Градусът на напрежението се покачи, когато от балкона на посолството прозвуча музика като отговор на протеста на улицата.

„Това е абсолютна провокация, което се случва в момента. Това е националистическа песен  и между другото е арменска песен, какво се пее в нея? Не се пеят хубави неща за християните изобщо”, заяви Кеворк Дадурян от Бургас

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но е управляван от етнически арменци, които преди години обявиха непризнатата република Арцах

КОНФЛИКТЪТ В НАГОРНИ КАРАБАХ: Говорят посланиците на Азербайджан и Армения

Арцах винаги е била арменска земя. Може да се фалшифицира всичко, но историята не може, защото има народ, който я помни”, твърди Сергей.

„Азербайджан отказва тези преговори, не иска да признае референдума  и иска да прочисти териториите, които са населени с арменци”, категорична е Меги Балян Нурикян.

КОНФЛИКТЪТ В НАГОРНИ КАРАБАХ: Международната общност помирява двете страни

В писмо от посолството на Азербайджан определиха действията на арменците като провокация. Твърдят, че зад протеста днес стои арменското посолство. В позицията се казва още, че  - цитирам -  "контранастъплението, започнато от азербайджанските въоръжени сили на 27 септември 2020 г., се извършва в международните граници на Азербайджан и има за цел да защити суверенитета и териториалната цялост на Република Азербайджан.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.