Социалната мрежа започва борба срещу онлайн тормоза

Край на обидните коментари в Instagram. Една от най-популярните социални мрежи в света ще трие автоматично всяко съдържание, което крие вредно послание. Как ще се случва това-естествено с изкуствен интелект.  

Instagram е една от най-предпочитаните социални мрежи от подрастващите. Именно там те често стават жертва на онлайн тормоз, казват експертите. Последните данни на националния център за безопасен интернет показват, че една четвърт от българските деца са ставали мишена на насилие в мрежата, а около 20% признават, че самите те са тормозили свои връстници.

Брутална агресия между ученици в Пловдив (ВИДЕО)

Живко е един от многото млади хора у нас, активни най-вече в профила си в Instagram. Заради ексцентричната си визия и снимки често става обект на нападки от напълно непознати.

„Първата ми мисъл беше да кажа, че е нормално, но всъщност не е, но ни се случва на всички. Има такива, които решават да ти кажат какво мислят за теб по някакъв много неприятен начин”, разказва Живко Станев.

Най-често обидите се пишат като коментари под снимките му.

„То е ако е на лично съобщение някак си се губи смисълът. Хейтърите обичат хейта да е видим, да може всички да се запознаят с тяхното мнение, с това, че не ти се кефят”, посочва Живко.

От Националния център за безопасен интернет твърдят, че негативните коментари под снимки са все по-често срещан опит за онлайн тормоз.

„Има много сериозен тренд бих казал негативен сред тийнейджърите. Това е един начин да се отмъщава за някакви неща или с цел забавление и майтап. Понякога просто така да се изтъкнат в групата на връстниците като готините, които могат да се бъзикат по този начин с останалите. Може да стои 24/7, денонощно, и така ефектът е по-пагубен за потърпевшия”, категоричен е Емануил Георгиев.

И въпреки че самият Живко не трие коментарите по свой адрес, скоро това ще прави самият Instagram.

Facebook премахна фалшиви руски профили, предупреди за заплаха за изборите в САЩ

С новата опция вредното съдържание ще се блокира на база на предварително зададени ключови думи, казват експертите по киберсигурност.

“Изкуственият интелект изгражда профил на всеки един потребител в мрежата и в момента, в който веднъж засече, че този профил разпространява съдържание, категоризирано като вредно, то този профил  ще бъде поставен под постоянен мониторинг”, твърди Любомир Тулев.

Така всеки следващ коментар от същия потребител ще минава под т.нар. "карантина" и ще се преглежда с приоритет, но вече от администратор.

„Изкуственият интелект не може да замени естествения, но може да отсее от множеството по-малко, което да бъде оставено за преглед на втори етап - от човешкия елемент, който да прецени дали тази дума представлява вредно съдържание или не”, посочва Тулев.

Скоро Instagram планира да добави и още една нова функция - предварително да показва на потребителите дали коментарът, който пишат ще бъде счетен за обиден за околните.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.