„Считам, че всеки трябва да носи отговорност както за себе си, така и за хората около него”, каза още здравният министър

„Хората не спазват мерките и то тези мерки, които не са толкова затормозяващи – да се спазва дистанция, да се носят маски на закрито и да има дезинфекция. Считам, че всеки трябва да носи отговорност както за себе си, така и за хората около него”. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Много хора загинаха, много лекари си отидоха. Всеки, който не иска да носи маска, това за мен е прищявка. Това не е отговорно поведение. Демокрацията, за която всички се борихме преди, изисква да спазваме правата на всички хора. А едно от тези права е правото на живот. С нашето поведение и с демонстративното неносене на маски ние застрашаваме основното право на всеки един човек”, посочи още той.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Проф. д-р Генчо Начев за битката с коронавируса

Относно решението, че личните лекари ще могат да издават направления за PCR тестове, проф. Ангелов коментира: „Решението беше консенсусно. В момента очакваме от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, заедно с БЛС, да изработят критерии, по които да се отпуска този PCR тест. Те настояват да изработят тези правила и така е редно”.

Запитан дали трябва да има лимит на издаването на направления, той отговори: „Тогава, когато има критерии и когато знаем, че заболеваемостта е около 10% от всички изследвани тестове, е логично и да знаем, че такъв ще бъде и нужният брой направления, които да може да издава един лекар. Пак казвам, това са само разговори. В момента не обсъждаме лимити, сега чакаме критериите”.

Здравният министър бе категоричен, че до масово затваряне на градове няма да се стигне, а за преминаване към дистанционно обучение на всички учениците - към момента няма необходимост.

Лекар: Броят на направленията за PCR тест не бива да се ограничава

Относно двете жени, пострадали при катастрофата край Лесово, които бяха транспортирани в „Пирогов”, здравният министър обяви, че са в стабилно състояние. „Предстоят допълнителни изследвания и подготовката им за оперативно лечение. Това ще стане най-вероятно утре и в следващите дни. Останалите пострадали, които са в болницата в Ямбол, също за в стабилно състояние, няма риск за живота им”, каза той.

По думите му в такива ситуации е важно всички да работят в екип. „Това, което видях на място, беше именно това – бяха мобилизирани специалисти от две области. Нямаше служба, която да не участваше в спасителната операция. Благодаря на всички. Важно е и хората, които работят там да знаят, че не са сами. Това беше и моята роля там”, коментира проф. Ангелов.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.