Според д-р Гергана Николова така пациентът няма да чака пред кабинета и да зарази други хора

От Българския лекарски съюз призоваха направленията за PCR тест да станат електронни.   

„Електронното направление ще спести пътя на пациента, болният няма да зарази други хора, докато чака при личния лекар. Освен това ще ускори времето за диагноза. Затова трябва да се въведе използването му", каза в ефира на „Здравей, България" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. 

Според нея процедурата в момента е тромава и не помага в борбата срещу COVID-19.  „Живеем в 21-и век. Всички имаме компютри и интернет. Вие ми се обаждате, аз преценявам, съобразно тези симптоми, дали трябва да се тествате. След това качвам вашето направление в електронен вид”, поясни специалистът.

Тя допълни, че зелените коридори са осигурени с цел общопрактикуващите лекари да могат да изпълняват задълженията си за профилактика и превенция. „Те са за децата. Не можем да спрем да правим ваксини”, подчерта Николова.

Лекар: Броят на направленията за PCR тест не бива да се ограничава

 

 

Д-р Николова заяви, че общопрактикуващите лекари също са на първа линия. И все повече от тях се заразяват с коронавирус. „От 11 колеги, които загубиха битката с коронавируса, четирима са общопрактикуващи лекари. Те не се водят работещи на първа линия, което е абсурдно. Големият проблем на личните лекари е, че, когато се разболеят, сами трябва да си търсят заместници. Не са ни дадени лични предпазни средства и дезифектанти. Всички неща си купуваме сами", поясни лекарката. 

Първи случай на болен едновременно от COVID-19 и от грип А

Николова за пореден път апелира хората да се обаждат по телефона на личните си лекари, когато имат симптоми, а не да посещават кабинета им. "От май месец има издадена заповед, която гласи, че пациенти дори само с един симптом, подлежат на тестване. Това трябва да стане преди да отидат при личните лекари и да имат контакт с много хора. Много голяма част казват, че не искат да се изследват. Взимат се капки за нос и сироп за кашлица и животът продължава. Човекът ходи на работа, вижда се с приятели. По този начин не можем да спрем заразата", категорична е докторката.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.