На срещите не е обсъждано разширяване на американското военно присъствие у нас

Поръчката на още 8 изтребителя F-16 блок 70 е била обсъждана по време на посещението на български висши военни в САЩ миналата седмица.

В Пентагона беше министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Страната ни ще се стреми към сделка за нови изтребители на изплащане. Командирът на ВВС генерал Димитър Петров, който встъпи в длъжност днес, предупреди, че дори всичките 16 машини да бъдат доставени накуп, страната ни няма логистична възможност да ги поддържа.

На срещите не е обсъждано разширяване на американското военно присъствие у нас.

„Решението на парламента покрива 16 самолета – тоест една пълна ескадрила. Аргументите на „Локхийд Мартин” по време на изложението на американската страна е, че когато се заложи линията е нормално да се изпълни цялата поръчка.  Ако не се изпълни цялата поръчка може да се стигне до забавяне на поръчката, след това има други клиенти, линията да се пренастрои за друга конфигурация  на самолетите и предложиха дали не е по-целесъобразно да  разгледаме тази възможност”, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Ако дойдат 16 самолета накуп ние ще трябва да сме създали условия за 16 самолета още сега. Ако наистина ще дойдат всичките в края на 2023-4 година. А в момента всичко е разчетено така, че да се подготвим за 8 самолета с перспектива за още 8”, обясни командирът на ВВС ген. Димитър Петров.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.