"За да не стане това, трябва да спазваме мерките, които са разпоредени към момента", категоричен бе той

"Виждате какво се случва в Европа. Почти всички страни затягат мерките. Ние ще го направим възможно най-късно и възможно най-меко, с оглед на това да не не пречим на нормалния живот на хората. Трябва да спазваме мерките, които са разпоредени до момента - нещо, което по мои впечатления не се случва". Това заяви за NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Рекорден брой починали с COVID-19 у нас за ден

"Всички сме наясно, че започва нова вълна на повишаване на заболеваемостта. В Европа има две големи огнища на заразата. Едното е в западната част на континента - Великобритания, Холандия, Франция и Испания. Другото е с още по-голяма заболеваемост - Чехия, Словакия, Украйна, Полша", каза още доц. Кунчев. По думите му България е някъде по средата. 

"Винаги, когато правим сравнение на данните, бих препоръчал да се ползват седмични данни. Разбира се, дали с натрупване от събота и неделя, защото очевидно по-малките болници малко закъсняват с изнасянето на информация и има такова натрупване от почивните дни или не, все едно - бройката е голяма", заяви още той. И допълни: "Тя е свързана пряко и с това колко хора са заразени, колко влизат в болница. Виждате, че и там ръстът е значителен. Имаме вече над 1 200 настанени в болнични отделения и над 65 в интензивни сектори". 

 

 

Проф. Ангелов: Хората не спазват мерките

Кунчев заяви, че като лечение в момента се прилага всичко, което е доказало някаква ефективност и се ползва от всички останали страни, включително и от най-развитите. "Ако погледнете лечението дори на Тръмп, ще видите, че те използват същите медицински медикаменти, с изключение на този експериментален коктейл от антитела, който така или иначе все още не е наличен. Нашите болници са снабдени с антивирусното средство, най-модерното в момента - "Ремдесивир", както и разбира се, с някои от антибиотиците и други допълнителни вещества", каза още доц. Кунчев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.