Ернст Моро е доказателството, че дори най-простите методи за лечение могат да спасят хиляди човешки животи

Името Ернст Моро вероятно днес не говори нищо на никого. Но за австрийските педиатри това име означава много. Ернст Моро е педиатърът, който спасява хиляди бебета чрез метод, който все още се използва в медицината. Bright Side публикуват историята на Ернст Моро, който е направил много за децата по целия свят, чрез въвеждане на прост метод в медицината за лечение на силна диария при кърмачетата.

Оставянето на бебетата да се наплачат има благоприятен ефект върху тях

Ернст Моро е роден през 1874 г. в Любляна, Словения, която тогава е част от Австро-Унгарската империя. Учи в университета в Грац, Австрия, а по-късно става професор по педиатрия в университета в Хайделберг , Германия, пише Vesti.bg.

Докато педиатрията все още се развива в Европа, високата смъртност при кърмачетата е много висока – близо 25%. Една от основните причини, поради които хиляди бебета умират, е диарията.

Доктор Моро успява да намери начин да спаси болните деца, а лекарството му е едновременно просто и гениално. Ернст Моро предлага да се даде на бебетата супа от моркови, приготвена само с 3 съставки: 500 гр. моркови, 1 литър вода и щипка сол. Той съветва домакините първо да сварят морковите, след това да пасират готовата смес и докато е топла да добавят малко сол. Оказа се, че тази проста супа се справя отлично с диарията при кърмачета, дори и с най-тежките й форми, а рецепта помогна да се спасят хиляди деца.

Жена роди близнаци с прекъсване от 10 години

По-късно проучванията показват, че олигозахаридите, открити в тази моркова супа, пречат на бактериите да се придържат към чревните стени и по този начин спират диарията. С течение на времето това лекарство е заменено с антибиотици, но в миналото тази рецепта е била единственото средство за лечение. 

Бебетата, които имат проблеми със съня през първата година, по-често страдат от тревожност в детството си

Освен животоспасяващата супа от моркови, има още куп открития на Ернст Моро, които се превръщат в основи при обучението на педиатрите. Той създава метод, чрез който навреме се открива спастична церебрална парализа при кърмачета. Моро разработва обикновен кожен тест за туберкулоза, който се използва до 60-те години. Доктор Моро се пенсионира като преподавател към университета в Хайделберг през 1936 г. и продължава да работи като педиатър до 1948 г.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.