С какво можете да я замените, разказва диетологът Наталия Нефедова

Водата е идеалното средство за утоляване на жаждата, но не е единственият източник на течности за хората. С какво можете да я замените, разказва Наталия Нефедова, диетолог, нутрициолог, член на Асоциацията на диетолозите на Канада.

Можем ли с достатъчен прием на вода да се предпазим от вируси и стрес?

Средно трябва да консумирате два литра течност на ден, но не всеки успява да направи това. Необходимият обем може да се получи не само от вода, сигурна е Нефедова.

"Водата, разбира се, е най-евтиният и леснодостъпен източник на течност. Но се взема предвид и абсолютно всичко: кафе, чай, супи, краставици, домати, диня, маруля салата айсберг и т.н. Това означава, че водата може и да „се яде“. Представете си, ако човек яде супа за обяд, голямо количество зеленчуци, плодове - невъзможно е да се изпият цели два литра вода. Той все пак получава тази течност чрез храната", каза тя.

Каква е идеалната температура на чая?

Има значение все пак, че различните напитки не са толкова полезни, колкото водата.

"Например, много хора пият различни плодови напитки. Тази течност е с добавена захар. Обикновено съдържат голямо количество сода, което ще промени киселинността на стомаха. Киселинността в човешкия стомах е 1,5 pH, което помага за борба с бактериите и за храносмилането. Киселинността помага за освобождаването и активирането на ензимите, които смилат протеините. Така че, ако човек няма някакво задължително предписание, че е необходимо да се намали киселинността, не трябва да пие такава течност с литри", отбеляза Нефедова. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.