Броят на новозаразените не спира да расте

Две са болниците в Югозападна България, в които вече няма места за болни от коронавирус - в Гоце Делчев и Разлог. Близо до критичния праг са и лечебните заведения в Сандански и Благоевград. В същото време броят на новозаразените в областта не спира да расте. Това принуди здравния министър в четвъртък да отправи препоръка да не се пътува към Благоевград.

Пореден ден с рекорден брой новозаразени с COVID-19

„Всички легла за лечение на пациенти с коронавирус в момента са заети. След разговорите, проведени с министъра и колегите от Здравната каса, имаме уверение, че днес ще ни бъдат отпуснати още 10 легла за Инфекциозното отделение. Това е максимумът, който можем да приемем”, заяви д-р Петър Филибев, директор на МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев. И допълни, че при пълно изчерпване на местата, заразените ще бъдат пренасочвани към Разлог и Благоевград.

От БЛС са изготвили алгоритъм за лечение на COVID-19

„Отделението е пълно. На персонала му е тежко. Една сестра прави между 80-90 манипулации на смяна. Надяваме се на съдействие. Все още се шири мнението, че няма такава инфекция и хората не приемат сериозно нещата. Но ние нямаме избор, продължаваме да работим”, каза д-р Костадин Итев, завеждащ Инфекциозното отделение в болницата.

„Ситуацията е тревожна. Това, което казват лекарите, трябва да се спазва. Трябва да положим максимум усилия за спазване на мерките, защото можем да стигнем дотам, че да няма кой да ни лекува”, заяви кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

От Регионалната здравна инспекция обясниха, че наред с повишения брой заразени расте и броят на хората, които търсят направления за PCR тест.

„Мога да кажа, че направленията въобще не достигат, защото желаещите са много”, заяви д-р Весела Мончева от РЗИ-Благоевград.

Малко по-късно днес предстои заседание на Общинския кризисен щаб. На него ще се обсъждат нови противоепидемични мерки. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.