Прогнозата на доц. Андрей Чорбанов от БАН

„Прототипът на българска ваксина за COVID-19 ще бъде готов до края на годината. Това означава, че тя ще може да бъде тествана в реални условия. След този процес на ход ще е администрацията, която трябва да даде очерк на процеса по изпитване на препарата”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” ръководителят на департамента по „Имунология” в БАН доц. Андрей Чорбанов.

Пореден ден с рекорден брой новозаразени с COVID-19

Специалистът каза, че ръст на заболеваемостта у нас има, но той не е с бързите темпове на откритите положителни проби. Страната ни се намирала в период, в който се тества целенасочено и пробите идват от рискови групи.

„Целият свят разбра, че е много трудно едно вече започнало респираторно заболяване да бъде спряно. Това, на което световните лидери разчитат, е да се държи един минимум на случаите, който да може да бъде контролиран. Днес всички общества по света са заложници на здравните си системи”, казва доц. Чорбанов.

Преди да се пристъпи към прилагането на серума върху хора, той ще се тества върху лабораторни мишки. Общо 1200  са животните, които се отглеждат във вивариума на БАН. Мястото е абсолютно стерилно и животните се отглеждат при температура от 18 градуса. Тестовете с гризачите ще продължат около 4 месеца.

 

 

„Мишките, ще бъдат между 80 и 100 . Те са абсолютно еднородни генетически, така че ще можем да бъдем сигурни в точен резултат, какво точно се случва с този типаж”, обясни доц. Чорбанов.  Според него няма нищо изненадващо в ръста на заразените у нас и предупреди:

„Реално заболелите са тези, които могат да плашат или да не плашат здравната система. Слава Богу повишаването на тежките случай е доста по-слабо като ръст , спрямо това което имаме като общ брой заболели. Ние трябва да очакваме повишение на хората. Няма да изчезне този вирус. Това не е сезонен грип. Докато не премине през всички потенциални вирусоносители”.

Близо 2 години тестове са необходими за да е ясно дали ваксината води до странични ефекти върху човека. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.