От „Активни потребители” са тествали 36 марки в 6 града

От Асоциация „Активни потребители“ са направили тест на готовите пакетирани сандвичи, търгувани край учебните заведения. Храните са купени от обекти, намиращи се в рамките на 100 метра от входа или оградата на училищата, предава Pariteni.bg.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Как се приготвя и доставя храната за училищата и детските градини?

Изследването включва 36 марки пакетирани сандвичи закупени от 6 града - София, Варна, Шумен, Перник, Велико Търново и Благоевград. Проверката показва, че масово етикетите съдържат непълна или нечетлива информация. От 36 търговски марки, коректно и цялостно е описанието при 12, т.е. 33%. В много случаи производителите изписват само основните пет или шест съставки на сандвичите и спират дотам. Това представлява нарушение на законодателството и съответните фирми подлежат на санкции.

Зеленчуците са масово пренебрегвани от производителите на сандвичи. В 1 от 4 не съдържат зеленчуци. При останалите те присъстват повече за красота. Само в 2 марки количеството им надхвърля 10% от общото тегло на продукта.

Какво трябва да знаем за Е-тата в храните?

Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни продукти – колбаси, шунка, филе, бекон. От асоциацията уточняват, че в нито един от тях не са открили месо, което бихме си купили от магазина, или риба. Съответно тези обработени меса съдържат множество технологични добавки, известни като Е-номера.

Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя отделни Е-номера. Всички те са разрешени за влагане в храни. Рекордьор е сандвич, съдържащ 35 Е-номера – пиле в сладко-кисел сос. На другия край е продукт с моцарела със само 5 добавки.

Усреднено в продуктите има 5,3 заместители. Тази категория се използва когато естествената суровина се заменя с индустриално получена такава. Сред най-честите заместители са различните типове нишестета, палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен и др. Максимално се установяват 11 броя, а минимално е 1.

От какво са приготвени сиренето и кашкавалът проверяват в магазините

Откриват се и средно 2,6 консерванта, най-много 4, а най-малко 1. Най-често се срещат нитритните съединения влагани в колбасите.
Средно в сандвичите има 2,2 оцветители, като вариацията е от 0 до 5.

В половината от сандвичите се открива палмова мазнина. Обикновено тя се влага в имитиращ млечен продукт или е част от сосове и мазила.

Усреднено съдържанието на сгъстители/емулгатори е 4,1 съединения, минимално 0, а максимално 6. Към тази категория спадат химикалите използвани за сгъстяване и задържане на вода. Установяват се най-вече в сосовете и мазилата. Освен за търговския вид гелосващите агенти помагат за повишаване на рандемана, т.е. купувате си повече скъпа добавена вода. Най-често се откриват гума гуар и гума ксантан.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.