В Търговище има дефицит на лекари и липса на доброволци

39 са новите случаи на коронавирус в Търговище. С това общият брой на заразените в областта достигна 469.

„В Инфекциозно отделение в момента има 19 болни, а във Второ вътрешно, което е за лечение на COVID-19, са настанени 31 пациенти. Имаме капацитет за още 10. От чисто медицинска гледна точка не е редно тези болни да бъдат по много в стая. Засега пациентите в едно помещение са по двама, но ако ситуацията наложи, ще станат повече”, обясни директорът на областната болница в Търговище д-р Иван Светулков. 

Ангелов: Не пътувайте до Благоевград и Търговище (ВИДЕО)

Директорът на здравното заведение обясни, че вероятно днес ще започне да функционира още едно отделение за прием на инфектирани пациенти. „То ще има ролята на триажно отделение, където ще престояват пациенти с клинична картина, но с недоказан PCR тест. То ще разполага с 12 легла”, допъли Светулков. 

Той посочи, че има дефицит на медицински специалисти. „В Инфекциозно отделение работят на щат двама лекари, други двама са командировани. От гледна точка на доброволци – не се отзовава никой”, разясни директорът. 

Светулков сподели, че има притеснения от това да се стигне до здравна криза в града.

НОВИ МЕРКИ: Без сватби и кръщенета в Благоевград (ОБЗОР)

 

 

Остане ли благоеградската болница без места за пациенти с коронавирус, има вероятност заразените да бъдат пренасочвани към лечебното заведение в Разлог. Такива идеи се появиха вчера. Лечебното заведение в Гоце Делчев пък получи 10 нови легла.

Според директора на РЗИ – Разлог д-р Татяна Джупанова няма основание за притеснение в града.

„Има достатъчно легла, за да се приемат нови болни. Дали ще идват пациенти от Гоце Делчев, или Благоевград, зависи от ръководството на болницата. Принципно е възможно”, обяви Джупанова. 

Тя съобщи, че ситуацията в Разлог е спокойна, а на ден има около 3-4 новозаразени. „С тези темпове бихме се справили, ако има наплив на пациенти”, добави Джупанова.

ОГНИЩЕ НА ЗАРАЗАТА: 19 медици от Онкодиспансера са заразени, един почина

Болницата в Лом е една от двете в област Монтана, която приема пациенти с COVID-19. Заразени там обаче се настаняват и от Видин.

 

 

„Имаме настанени 6 пациенти. Днес очакваме поредната вълна от болни, които ще бъдат вероятно от Лом и Монтана. Капацитетът ни е 15 легла. Имаме и триажно отделение. За инфектираните се грижим двама лекари, сестрите са седем, от тях има болни”, каза д-р Емил Георгиев.

Той поясни, че болничното заведение има нужда от медицински персонал. „Вече умората започва да ни наляга. Хората се разболяват малко по малко”, добави д-р Георгиев.

Репортери: Деян Герговски, Антон Чавдаров, Биляна Борисова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.