Той обясни, че е важно районът да е удобен за кацане и да има лед

Собственикът на "SpaceX" Илон Мъск посочи северните райони на Марс като най-подходящо място за изграждане на първата обитаема станция на Червената планета, предаде БТА.

"Вероятно най-удачни биха били северните ширини", отбеляза Мъск по време на видеоконференция на Марсианското общество. "Хората биха желали да се заселят в близост до онези райони, където има лед. Той може да бъде използван за получаването на кислород и на енергия. Освен това в тези локации биха се осъществили по-лесно кацания на онези апарати, които биха използвали за забавянето на полета при кацане марсианската атмосфера", казва Мъск, цитиран от ТАСС.

Илън Мъск е в пъти по-богат от началото на годината

Първите задачи на пилотираните експедиции до Марс трябва да бъде изготвянето на гориво за ракети и създаването на системи за свръзка. "Ще трябва също да бъде наблюдаван добивът на лед, за получаването от него на годна за дишане атмосфера и на гориво", подчерта Мъск. По неговите думи за осъществяване на връзка със Земята могат да бъдат използвани мощни лазери на околоземна орбита.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.