Кученцето ще бъде умъртвено в Норвегия, ако БАБХ не позволи да се върне у нас

Известният екшън актьор Жан-Клод Ван Дам призова българските власти да помогнат за спасяването на 3-месечно чихуахуа. То ще бъде умъртвено в Норвегия, ако Българската агенция за безопасност на храните не позволи да се върне у нас. Ван Дам моли БАБХ да даде разрешение сладкия домашен любимец да се прибере в България във видео, излъчено на живо в социалните мрежи и дори инициира подписка в подкрепа на четириногото в официалните си профили в Facebook, Twitter и Insagram. Ван Дам дори е готов да направи фонд за спасението на животното, пише Dariknews.bg

"Обичам България, всички знаете това! Снимал съм много филми там и сме изхарчили милиони долари за туризъм в тази страна, за да има работа за хората", заявява екшън звездата. След това обавява, че спасяването на чухуахуата ще бъде най-хубавият подарък за рождения му ден, който е на 18 октомври и за рождения ден на дъщеря му, която празнува днес. 

Историята на 3-месечната чихуахуа Рая стана известна в социалните мрежи, след като норвежкият орган по безопасност на храните взе решение да евтаназира кученцето, ако не му бъде разрешено да се прибере в България. Българската агенция по храните обаче отказала това за малката чихуахуа, защото паспортът й е невалиден. Сега единственият шанс да се спаси кученцето е да норвежкият или българският орган за безопасност на храните да бъде убеден да промени решението си.



Историята започва, когато собствениците на чихуахуата купуват кученцето от частно лице в Осло. То има български паспорт и поставени ваксини, направени от български ветеринарен лекар. Норвежката агенция по безопасност на храните обаче не валидира ваксините, които кучето получило в България. В Норвегия то е ваксинирано допълнително срещу бяс и други заболявания. На 23 септември обаче норвежката агенция по храните отнема кучето от собствениците му и го поставя под карантина. Норвежката агенция по безопасност на храните твърди, че кучето е внесено в Норвегия незаконно. Тя се нуждае от потвърждение от българската администрация, за да може то да се върне обратно в България в противен случай то ще бъде умъртвено.

Според собственика на чихуахуата в Норвегия смятат, че кученцето е внесено в страната с търговска цел и няма доказателства за произхода му.

Крайният срок за получаване на документация по случая от българска страна е 20 октомври. Българската агенция по безопасност на храните обаче вече е отказала връщането на кученцето в България.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.