Емил Димитров посочи като причина за това кризата с коронавируса

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще поиска отлагане с 1 година на регистрирането на кладенците.

„Обсъждаме го с министъра на земеделието. От 10 години се върти проблемът. Но тази година заради коронавируса е по-добре да го отложим с 1 или 2 години”, заяви Емил Димитров в предаването „Неделята на NOVA”.

Наближава крайният срок за регистрация на кладенци

Относно язовирите, министърът успокои, че ситуацията е овладяна.

„Тази година критични ни бяха язовир „Студена”, „Дяково”, „Асеновец”, „Жребчево” и „Тича.”. Сега е само един – „Камчия”. Оправихме всичките язовира”, каза Димитров.

„Заради „Студена” имаше режим. Сега е 22 милиона и още 2 милиона и ще прелее. Няма да го допуснем. Вече захранва всичко в Перник, пък и още един град закачиха – Радомир. Бобов дол щеше да остане без вода заради язовир „Дяково”, в момента е почти 28 милиона”, коментира още министър Димитров.

Вода в язовир „Асеновец” имало за 1 година вода.  

Реките с критично ниски нива в цялата страна

Той обясни, че за язовир „Камчия”, още с първия график, който е подписан през януари, са започнали ограничения. Било е ясно, че за тази година проблем няма, но се е очаквало, ако е суха, проблем да се появи през 2021 г.

МОСВ призова гражданите да пестят водния ресурс

„Към „Камчия” ще закачим Порой и Ахелой, ще се изградят довеждащи 2 водопровода”, обясни Димитров. По думите му са отпуснати до 60 милиона лева за това.

Повече гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.