Днес е и Денят на българския лекар

На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на всебългарския небесен покровител - преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

Светията е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на народа ни, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския. Той придобива богословско образование, изучава богослужебните книги и получава духовнически сан. Приема монашеството и се отдава на смирение, молитва и пост първо в планината Витоша, а после и в Рила, където  основава манастир. Там помага на слабите, лекува болните, а вярващи от близо и далеч стават негови ученици. Затова още приживе наричат Свети Иван Рилски "земен ангел" и "небесен жител". 

 

 

Празникът е известен още като Отчовден, а на днешната дата почитаме и българския лекар. Той се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски.

Днес се чества и храмовият празник на Рилския манастир. Вярващи се събират в светата обител, за да почетат паметта на свети Йоан Чудотворец. Някои от хората са нощували там по време на традиционното нощно бднение с молитви за чудо и изцеление. Празникът в Рилската света обител тази сутрин започна с тържествена света литургия.

"Дано молитвите на всички бъдат чути, а Св. Иван Рилски да закриля българите. Аз дойдох да се помоля най-вече за здраве и благоденствие", споделя мирянин, пренощувал в Рилския манастир.

В Светата обител, за да се помолят пред светеца за закрила дойдоха и лекари.

"В тези сложни времена, благодаря на колегите за тяхната всеотдайност. Моля се за небесна закрила за българския народ. Ние, лекарите, днес се молим най-вече да сме здрави, за да помагаме на семействата си и на пациентите", пожела си д-р Антоанета Топчиева.

 

 

"И нашето послание към всички българи е да търсим пътя към храма, към Бога, както го е намерил преподобния рилски чудотворец, да търсиме спасение в Бога, да бъдем смирени, единни и ще бъдем благословени", каза дядо Евлогий - игумен на Рилския манастир.

В Рилския манастир празникът се посреща с много тържествени богослужебни последования и песнопения в прослава и чест на светеца. А от Рилската света обител увериха, че всички противоепидемични мерки в деня на празника ще бъдат спазени.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.