Младият учен получи и 25 000 долара

14-годишната Аника Чебролу от Фриско, щата Тексас, спечели предизвикателството за млади учени 3M Young  Scientist за 2020 г. - и награда от 25 000 долара - за откритие, което може да осигури потенциална терапия за COVID-19, съобщава БГНЕС.

Изобретението на Aника използва метода на компютърна симулация за откриване на оловна молекула, която може селективно да се свърже с гликопротеиновия шип на вируса SARS-CoV-2. „През последните два дни видях, че има много медийна реклама за моя проект, тъй като той включва вируса SARS-CoV-2 и отразява колективните ни надежди да сложим край на тази пандемия, тъй като аз, както всички останали, искам да се върнем скоро към нормалния си живот“, заяви Аника за CNN.

СЗО: Светът не беше готов за пандемията

Тя разказа, че била вдъхновена да намери потенциални лекарства за вируси, след като научила за грипната пандемия в началото на ХХ век и разбрала как много хора умират всяка година в САЩ, въпреки годишни ваксинации и противогрипни лекарства на пазара. "Аника има любознателен ум и използва любопитството си, за да задава въпроси за ваксина за COVID-19", каза д-р Синди Мос, съдия в 3M Young Scientist Challenge, пред CNN.

Нейната работа беше изчерпателна и разгледа многобройни бази данни. Тя също така разви разбиране за иновационния процес и е майсторски комуникатор. Нейната готовност да използва времето и таланта си, за да направи света по-добър, дава на всички ни надежда."

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.