Азбест е град на 100 километра от Монреал с население 6 700 души

Канадският град Азбест гласува да се преименува на Вал-де-Сорсез (Val-des-Sources), съобщи кметът с надеждата да се сложи край на връзката на града със смъртоносния минерал, предава агенция "Фокус".

Азбест, град на 100 километра от Монреал с население 6 700 души, е исторически преплетен с близката азбестова мина Джефри, която е била активна до 2012 г. и е била гръбнакът на местната икономика.

Но градът e решил да промени името си най-вече по икономически причини, след като години наред има лоша слава, откакто азбестът - влакнест кристален минерал, често използван като изолация на сгради - беше обявен от СЗО за причиняващ рак през 80-те години.

"Думата "азбест" за съжаление няма добър ефект, особено в англоговорящите среди. Това е пречка за желанието на града да се развива ", заяви кметът на града през ноември 2019 г. след решението населеното място да се преименува.

Новото име беше разкрито на специално заседание на общинския съвет, което беше излъчено на живо на страницата на града във Facebook.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.