Днешното заседание стартира с разпити на свидетели

Психологическият профил на убиеца на 15-годишния ученик в Борисовата градина почти напълно съвпаднал с този на подсъдимия по делото. Това твърди криминалният психолог Тодор Тодоров, който беше разпитан по делото срещу Йоан Матев в Софийския градски съд.

Експертът е изготвил профила година, преди разследващите да имат заподозрян по случая. Днес подсъдимият Йоан Матев пристигна в съда с майка си, реши обаче да запази мълчание пред медиите.

Той е вече 6-ти месец под домашен арест с електронна гривна. Делото срещу него продължава вече трета година на първа инстанция. Йоан Матев е обвиняем  за убийството на 15-годишния ученик Георги Игнатов в Борисовата градината. Момчето беше наръгано с нож в парка през 2015 година.

В ТЪРСЕНЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТ: Говорят близките на убития в Борисовата градина Георги

Днешното заседание в Софийския градски съд стартира с разпити на свидетели по делото. Те са основно ученици, които са поднасяли цветя на паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в деня на убийството.

Пред съда беше разпитан криминалният психолог Тодор Тодоров. Той е експертът, изготвил профил на извършителя на престъплението, още преди разследващите да имат заподозрян.

„Това не е предумишлено убийство, а е по-скоро ескалация на напрежението в момента и на място, когато нещата излизат извън контрол. Ако има някаква безскрупулност, то по-скоро тя може да е в причините, предхождащи убийството”, заяви Тодоров.

Според разследващите мотивът за убийството е грабеж. Йоан и Георги не се познавали, никога преди това не са се срещали, не са се карали и за спорт или момичета. Най-трудно обаче психолозите са разкрили възрастта на извършителя.

„Доста често има разлика между емоционалната и биологичната възраст на човека. Това сме го познали, така да го кажа на професионален жаргон”, добавя Тодоров.

Йоан Матев се изправя пред съда заради убийството на Георги в Борисовата градина

А веднага след престъплението в двора на строителния техникум, който е в близост до мястото на убийството в Борисовата градина, чистачка открила странен предмет.

Делото продължава вече трета година на първа инстанция. Следващото заседание е през ноември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.