Той е бил в контакт с COVID-19 позитивен

Президентът Румен Радев - под принудителна карантина заради контакт със заразен. Делегацията на държавния глава се върна предсрочно от посещение в Естония. Заразеният, с когото Радев е общувал, е новият началник на Военновъздушните сили – ген. Димитър Петров. Последното публично събитие на ген. Петров и президента Радев беше в петък на празника на ВВС. Там беше и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Пред NOVA той потвърди, че се е самоизолирал след този контакт.

Естонският президент: Радев е бил контактен с COVID-19 позитивен. От президентството отричат

„Президентът е български гражданин, като всички останали. Към него ще бъдат приложени нормативните разпоредби, каквито са към момента”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. „В момента, в който кацне в България, ще бъде в обхвата на заповедта като контактно лице. Той ще бъде поставен под карантина. На летището ще му бъде предложено да му се направи PCR тест и докато излязат резултатите, ще е под карантина”, обясни проф. Ангелов. Същото ще важи за целия екипаж.

От 33-ма души в делегацията обаче само трима са пожелали да си направят PCR тест на летището. Двама от тях са репортерът и операторът на NOVA.

Радев с коментар за COVID-скандала (ВИДЕО)

На Летище София самият Радев заяви пред журналисти, че  в рамките на по-малко от 1 седмица има 2 PCR-теста. Единият е от вторник, преди да замине за Гърция. Вторият е от вчера. И двата са отрицателни. „Намирам се в чудесна физическа форма, без никакви симптоми”, каза президентът. „Противно на спекулациите нито аз, нито делегацията ми сме били под карантина в Естония. От началото на кризата с COVID-19, аз постоянно съм в контакт с хиляди хора в страната, но стриктно спазвам всички здравни мерки. Не съм имал проблем, нямам такъв и сега”, каза още Румен Радев.

Това, че българската делегация излита по спешност към България и всичките срещи са отменени стана ясно преди обед. В официално съобщение от  пресслужбата на държавния глава се казва, че след телефонен разговор между Радев и естонския му колега „двамата взеха решение за отлагане на посещението на българския държавен глава в Естония, поради усложнената обстановка от коронавирус”. Малко по-късно, в социалната мрежа, Керсти Калюлайд беше по-конкретна.

„За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е имал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. След пристигането на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация е изолирана в хотела.”

Това била и причината Радев да не присъства снощи на официалната вечеря на Инициативата „Три морета”.

Последва второ официално съобщение на администрацията на Радев - че на българската делегация в Талин не е налагана карантина. И президентът не е бил контактен с лице с доказан коронавирус към конкретния момент.

Като върховен главнокомандващ, Румен Радев е бил контактен със заразения с COVID - 19 шеф на Военновъздушните сили ген. Димитър Петров, макар и преди да му бъде направен тест. На нея беше и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Ген. Петров в събота се е почувствал зле, направили са му тест, в неделя е излязъл резултата и лично ми се обади началника на ВМА - ген. Мутафчийски и ме предупреди, че тестът му е положителен. За мен не е привично да си седя три дни вкъщи. Донесоха ми няколко камари папки за четене и за резолюции и работя си вкъщи”, заяви Красимир Каракачанов.

По думите му всички контактували с ген. Петров са били уведомени. В това число и президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.

„Колкото съм бил аз наблизо, толкова е бил и той наблизо. Предполагам, че е бил предупреден, но дали си е направил тест, не мога да  ви отговоря, нямам информация”, каза още Каракачанов.

През целия ден контактът на журналистите с екипа на президента беше чрез прессъобщения.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.