От ръководството на Университетската болница обясниха отказа с липса на медицински персонал

Две болници в Бургас последователно отказаха да приемат заразена с коронавирус жена, която се почувствала зле. Линейката тръгнала от Несебър, минала през Бургас и стигнала до Поморие в опит да бъде осигурена помощ за пациентката.

Малко преди 5 следобед вчера е получен сигнал на 112 от Несебър. Изпратената линейка трябвало да откара до Инфекциозно отделение в Бургас 35-годишна жена с положителна проба за коронавирус.

Официално: Маските на открито стават задължителни

„Направен е отказ от лечебно заведение в Бургас да бъде приета болната, предвид на това, че нямали легла”, обясни директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Линейката е върната от дежурния екип на Инфекциозно отделение на Бургаската многопрофилна болница.

От ръководството на Университетската болница в Бургас обясниха отказа пациентката да бъде приета за лечение в Инфекциозно отделение с недостига на медицински персонал, който да се грижи за всичките 4 пациенти.

„Днес имахме една сестра, една болна сестра, старшата сестра на Инфекциозно отделение влезе да обслужва.В момента облечена е и главната сестра на болницата. Няма персонал, сестрите отказват да работят”, коментира директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Линейката с болната жена продължила към Поморие. Там също не я приели.

„Защото нямаме сформиран екип, защото в болницата има нужда на 20 легла да има 8 сестри и 4 лекари, а толкова персонал няма”, каза директорът на МБАЛ Поморие Жени Караилиева.

Сега тече проверка, която трябва да обхване всички звена - от личния лекар на пациентката, през дежурните екипи на Спешна помощ, до лекарите работещи в отделенията на двете болници. Резултатите ще бъдат докладвани на здравния министър.

УНСС минава на онлайн обучение заради коронавируса (ЗАПОВЕД)

Междувременно, от бургаската болница осигурили нови 20 легла за пациенти с коронавирус. А ръководството пренасочило медицински сестри от други отделения към COVID-19 зоната. Реакцията била мигновена.

„В момента, в който са научили  за това три сестри са отказали - едната излязла в болничен, другата е подала молба за напускане. Постоянно се подават молби за напускане на медицински сестри”, каза Юлия Андреева- връзки с обществеността УМБАЛ-Бургас.

А във Варна, Военномедицинската академия вече няма свободни легла за заразени с вируса. В останалите болници в морския град, обаче ситуацията е спокойна. Те могат да приемат болни от съседни области в случай на необходимост.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.