Прах от Африка и магнитни бури през почивните дни

Времето поема курс към затопляне до края на седмицата. В сряда сутринта обаче все още температурите са близки до нулата, в много райони на Западна и Централна България - с условия за образуване на слани. Заради по-топлия въздух във височина, до обяд покрай водоемите, в котловините и низините ще има мъгли или ниски облаци. Следобед температурите ще са по-високи от вчерашните – в интервала 16-21 градуса. Най-топло ще бъде по долината на река Струма.

В планините също наблюдаваме постепенно затопляне. На места вятърът ще е с по-силни пориви, но в хода на деня градусите ще се колебаят между 9 по високото и 15 в по-ниските райони.

В следващите дни ще има условия за по-гъсти есенни мъгли в часовете до обяд, които ще задържат температурите ниски. Но в топлата част на денонощието градусите ще вървят нагоре. В неделя следобед и в понеделник през деня над Балканите ще премине зона с ниско атмосферно налягане, от която очакваме нова порция есенни валежи с лек сняг по най-високите части на планините.

От сряда до неделя ще има и колебания в магнитното поле на Земята, прогнозират от Руския институт „Лебедев”. Очакват се смущения и слаби магнитни бури с кулминация през почивните дни. Хората с нестабилно здраве ще усещат неразположение, безсъние и главоболие.

Атмосферата над Балканите ще бъде запрашена през почивните дни. Притокът топъл въздух от Средиземноморието вдигна облак фин прах от африканските пустини, който ще обхване страната ни в събота. Концентрацията ще намалее с валежите в неделя. Възможни са превалявания с жълто-оранжев оттенък. Данните за прогнозата са на метеоролозите от Университета на Атина.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.