Това заяви заместник - кметът по образованието Тодор Чобанов

Важни промени за родителите на малки деца в София. От есента на 2022  отпада допълнителната точка, която досега получаваха някои деца, които са посещавали самостоятелна ясла. Точно тя им даваше предимство при кандидатстването за градина. Предвижда се обаче, помощ за родителите, чиито деца не са приети в детско заведение от 1-ви януари догодина.

Фандъкова: Планираме изграждането на 31 нови детски градини в София през 2021г.

Малката Никол все още не ходи на ясла, защото има кой да я гледа, но ако не бъде приета  догодина родителите й ще разчитат на по-скъпия вариант – частна детска градина.

От началото на следващата година децата над 3 години, които не са приети на детска градина и общината не е предложила алтернатива, ще получават компенсации.

„Няма да се дават пари на калпак или да се превеждат, ще има механизъм, по който родителят ще доказва, че  е извършвал тези дейности в частни училища, школи, но трябва да има документи”, обясни зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов.

Какво трябва да знаят родителите на деца в ясли, градини или училища?

Вероятно сумата ще бъде равна на издръжката на дете в учебното заведение.

„В момента е малко над 300 лева, но се коригира и сега, с новия бюджет, може би ще настъпи някакво повишение”, обясни зам.-кметът.

Към момента  2281 деца чакат за място в столичните градини, а 6644 - за ясла. За да се намали недостигът - в следващите три години общината  планира изграждането на 67 нови детски градини.

„Целта е да се осигури място за децата между 3 и 6 години и колкото е възможно повече места за децата в детските ясли. Предвиждаме обекти във всичките 24-ри района. Най-голям е недостигът във „Витоша”, „Триадица” и „Лозенец”, обясни кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

 За строежа ще разчитат на парите, отпуснати от държавата, но и на общински средства.

"От вчера вече е възможно да се отварят групи в сгради, които не са предназначени за детски градини. На първи и втори етаж в сгради за нежилищни нужди", заяви Фандъкова.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.