Ще бъдат разкрити допълнителни легла за заразени с коронавирус, заяви здравният министър

Тежки глоби да понасят болниците, ако върнат пациент с COVID-19. Това са обсъждали експертите на среща в Министерството на здравеопазването. Все още се изяснява как ще изглеждат текстовете. Санкциите обаче може да стигнат и до прекратяване на договора с НЗОК, съобщи министър Костадин Ангелов.

Отказаха да приемат в болница пациент с COVID-19 и пневмония

Същевременно всички директори на РЗИ в цялата страна получават правомощията на здравния министър в налагането на противоепидемични мерки в собствената си област, каза още проф. Ангелов. Така всяка отделна област ще може да въвежда или премахва една или друга противоепидемична мярка. 

 

Заради нарастващия брой заразени с коронавирус в болниците ще бъдат разкрити допълнителни легла за такива пациенти, обяви още проф. Ангелов. По думите му обаче по-големият проблем е с персонала.

„Към момента няма директен отказ от лечебни заведения да откриват COVID-легла. Имаме няколко писмени опасения, че някои заведения нямат специалисти, които да обслужват тези легла. След окончателното решение по този въпрос, ще оповестим въпросните лечебни заведения“, каза директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев.

„7 месеца ние работим на изключително тежък режим на натоварване. И идва момента, в който всяка болница трябва да си поеме своето натоварване”, добави проф. Балтов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.