Протест срещу задължителното носене на маски ще се проведе в центъра на София

Няколко протеста тази вечер ще блокират столицата. Освен традиционните антиправителствени демонстрации, в момента започва и протест срещу задължителното носене на маски.

Според организаторите на протеста - носенето на маски на открито е неадекватна мярка, която нямало да спре разпространението на коронавирусът.

Призивът към участващите в тази акция е да донесат маски за еднократна употреба, които да бъдат изгорени на "Орлов мост", а остатъците щели да бъдат поставени в контейнер за битови отпадъци, който демонстрантите планират да пренесат до Министерството на здравеопазването. 

Малко след 19:30 часа участниците запалиха няколко маски в знак на протест. Последва и блокиране на кръстовището на "Орлов мост". Движението на градския транспорт е затруднено, а полицията отклонява колите по обходни маршрути.

А без напрежение премина денят на антиправителствените протести. Хората отново се събраха пред президентството малко след 20 часа. Малко по-късно се преместиха на "Орлов мост" с традиционното си шествие, където движенивто беше блокирано.

 

 

Организаторите  се обявиха против носенето на маски на открито и призоваха утре протестиращите да излязат без защитни средства, вместо това  да носят яйца и домати.

Очаква се недоволството си да изразят и студенти, заради преминаването на УНСС изцяло на онлайн обучение. 

Протест тази вечер имаше и пред Съдебната палата. Там се събраха привърженици на Правосъдие за всеки с искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев. Те направиха шествие до Висшия съдебен съвет.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.