Здравни инспектори и полицаи започват проверки

Продължава въвеждането и на регионални мерки в отделните градове на страната. От днес в Пловдив се ограничават хората в заведенията, както и капацитетът на баровете и дискотеките. От сряда вечер всички ресторанти в Пловдив трябва да работят на капацитет от 50%. За това се договориха на извънредна среща ресторантьори с Областния кризисен щаб.

Какви ще бъдат новите ограничения заради COVID-19 в Пловдив?

На маса ще се допускат не повече от шестима души. Мерки въвеждат още в нощните заведения, моловете и големите хранителни и нехранителни магазини. В същото време здравни инспектори и полицаи започват проверки. 

Един от ресторантите в Пловдив е с капацитет от 300 души, но няма да има право да настанява повече от 150. Същото правило за използване само на 50% капацитет беше въведено и за нощните клубове.

„Това ще се отрази естествено зле за нас, тъй като ще намалим чувствително хората, които посещават клубовете, но предпочитаме да бъде така, отколкото да бъдем затворени напълно, тъй като при нас се издържат много хора”, обясни Деан Найденов – собственик на верига заведения.

1336 нови случая при рекорден брой PCR тестове за денонощие

Музиката в нощните заведения ще бъде по-тиха, за да не се налага хората да са близо един до друг. Компаниите ще бъдат до 6 души на маса.

„Това, което се случва, е за всички нас и заедно трябва да предприемем мерки, които да доведат до понижение на положителните проби в нашия регион”  смята областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Клиентите от своя страна са против ограниченията и са опасяват да не се стигне до пълното затваряне на заведенията.

От утре в големите магазини в Пловдив ще се допускат не повече от 100 човека. Ако се образува опашка, там трябва дистанцията между хората да е два метра.  На собствениците на заведения и ресторанти в Пловдив е даден срок до 17 часа утре да предоставят в Здравната инспекция своята организация на работа спрямо площта на обекта.

Репортер: Илиян Велков

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.