За това съобщиха от американското посолство, след посещение на Кларк Купър

САЩ възнамеряват да подарят на България два изтребителя F-16, става ясно от съобщение на американското посолство у нас, цитирано от "24 часа". От американската мисия се позовават на помощник-държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, който посети български авиационни бази.

Каракачанов: Още бойни самолети ще бъдат купени, но не сега

Във връзка с посещението на помощник-държавния секретар Купър, Посолството на САЩ в България има удоволствието да съобщи, че Военновъздушните сили на САЩ възнамеряват да предоставят на Българските военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ. По молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост (EDA) на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от служители на Българските военновъздушни сили като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката, се казва в съобщението.

От посолството допълват, че дарението на тези два самолета идва след неотдавнашното закупуване от страна на България на осем изтребителя F-16 Блок 70 от Съединените щати, което е важна стъпка към модернизацията на българските въоръжени сили. Чрез придобиването на изтребителите също така се осигуряват мащабни ресурси за съвместната ни мисия за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион. Закупуването от страна на България на самолетите F-16 от САЩ посредством Програмата за чуждестранни военни продажби свидетелства за задълбочаване на нашето партньорство в областта на отбраната.

Каракачанов: Авиацията започва да се изправя на крака

През последните две години осъществихме над 170 съвместни военни инициативи. Работейки заедно по настоящата съвместна мисия за охрана на въздушното пространство, ние засилваме нашето партньорство. Чрез него е осигурено обучение в САЩ за над 5000 български военнослужещи, както и над 50 милиона долара американски инвестиции за обновяване на българските военни съоръжения. През дългата история на приятелство и военно сътрудничество между САЩ и България успехите ни доказват за пореден път, че сме по-сигурни и по-силни, когато действаме заедно, пишат още посолството.

По-рано днес помощник-държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Р. Кларк Купър посети авиационните бази в Граф Игнатиево и Безмер, както и Учебния полигон „Ново село“. В посещението участваха посланикът на САЩ Херо Мустафа и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.