На церемонията присъства и президентът Еманюел Макрон

Изпратиха с държавни почести в двора на Сорбоната в Париж обезглавения от ислямист френски учител.

С мълчаливо шествие Франция отдаде почит на убития учител

На церемонията присъства и президентът Еманюел Макрон. Той заяви, че не е дошъл да говори за терористите, които са варвари. А е там да говори за Самюел Пати - убит, защото е направил своя избор да преподава.

АТАКА В ПАРИЖ: Обезглавиха учител, показвал карикатури на Мохамед в клас

Пред покойния Пати, Макрон обеща французите да продължават да защитават свободата, на която пати учел учениците си.

Ученици от училището, в което преподава френският учител Самюел Пати са дали описанието на убиеца и са го идентифицирали на вратата на училището срещу 300 или 350 евро, заяви прокурора Франсоа Рикар в сряда, съобщава „Дойче Веле“.

„При пристигането си в близост до училището Абдулах Анзоров се опитал да идентифицира жертвата си и за това се обърнал към ученик, на когото дал 300 до 350 евро“, каза Рикар.

Samuel Paty est devenu vendredi le visage de la République, de notre volonté de briser les terroristes, de réduire les...

Posted by Emmanuel Macron on Wednesday, 21 October 2020

Двама гимназисти са дали на убиеца физическото описание на учителя и са застанали до него. "Няколко тийнейджъри са посочили Самуел Пати на агресора, когато той напускал училище", добави прокурорът.

Веднага след като "дал остатъка от обещаната сума", убиецът, 18-годишен чеченец, роден в Москва и бежанец във Франция, проследил учителя.

Според прокурора, Анзоров казал на учениците, че иска да "унижи и набие" Пати и да го принуди да се извини за това, че показва карикатури на пророка Мохамед.

Прокурорът заяви, че седем души са били изправени пред съдия за "съучастие в терористичен акт", включително двамата 14- и 15-годишни ученици, обвинени в идентифицирането на учителя.

Бащата на ученика Брахим К. и ислямисткият активист Абделхаким Сефриуи, които в социалните мрежи „бяха описали учителя като мишена“, също са изправени пред съда.

Убийството на Пати шокира Франция и предизвика масови протести в няколко френски града. Преподавателят беше показал карикатури на Мохамед по време на граждански курс, поради което Анзоров го обезглави.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.