Левицата отново разкритикува действията на правителството

В разгара на епидемията - БСП с тежки обвинения и критики към властта за това как управлява кризата. Левицата отново разкритикува действията на правителството, защото не използва националния план за готовност при грипна епидемия.

МАСКИ НА ОТКРИТО: Какво мислят депутатите в НС?

БСП бяха инициатори за дебата, а за да отговори на критиките, в парламента дойде здравният министър.Проф. Костадин Ангелов поясни, че се прилагат механизми именно от този Национален план. В хода на разискванията ГЕРБ призоваха депутатите да дадат пример за спазването на мерките и да не се залита към политическо говорене. А ДПС поставиха въпроса – управлява ли се правилно кризата в страната?

Националният план за грипна епидемия е актуализиран за последно през 2012 година. Той разписва процедури за:

• ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността;

• осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите;

• поддържане и функциониране на сектори от обществено значение като здравеопазване, сигурност и транспорт

• осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото

 „Да не говорим за това, че подобни планове работиха и влизаха в действие тогава, когато влизаха пандемични състояния с братовчеди на този коронавурус. Трябва да има единно управление на кризата”, смята Георги Михайлов от БСП.

Здравният министър Костадин Ангелов се съгласи с идеята за актуализация, но поиска ясно да се разграничава грип от коронавирус.

„Галъп”: ГЕРБ и БСП - с изравнени сили, близо 38% не подкрепят никого

„Ваксина за грип има, ваксина за COVID-19 няма. За какъв реалистичен план говорите, когато има толкова много неизвестни неща за COVID-19? Той  може да бъде направен, само ако стъпваме на ясни факти, доказани в медицинската наука. От този пандемичен план, за който говорите, дейности се прилагат там, където това е възможно”, обясни той.

От ДПС поставиха въпроса – България правилно ли управлява кризата, в която се намираме.

„Защото в самото начало, когато започна всичко, нямаше нищо известно. Защото говорим за нов вирус. Когато говори за нов вирус, трябва да се предприемат мерки, за да може в резултат от тези мерки да се подготвят всички системи в държавата, така че да гарантират спокойствие на всички български граждани”, отговори здравният министър.

ГЕРБ призоваха лекарите да не дават разнопосочни послания, защото това обърквало обществото.  В крайна сметка с пълно единодушие беше решено - националният план за грипна епидемия да бъде актуализиран.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.