Той посочи още, че ако властите наистина са искали да отровят Навални, „едва ли ще го изпратят в Германия за лечение“

Руският президент Владимир Путин заяви, че лично е възложил на прокуратурата да позволи на Алексей Навални да лети до Берлин за лечение, съобщават ТАСС и БГНЕС. На заседание на дискусионния клуб „Валдай” Путин посочи, че ако властите наистина са искали да отровят Навални, „едва ли ще го изпратят в Германия за лечение“.

ЕС наложи санкции на представители на Русия заради отравянето на Навални

„Веднага щом съпругата на този гражданин се обърна към мен, аз незабавно възложих на прокуратурата да провери възможността да бъде откаран за лечение в чужбина, имайки предвид, че са можели и да не го пуснат навън, тъй като той има ограничения, свързани със съдебното следствие. Той имаше ограничения за пътуване", каза президентът. И допълни: „Но все пак помолих главната прокуратура за разрешение и той замина".

Русия би могла да разследва обстоятелствата по инцидента с Навални, но партньорите не й предоставят данни. Путин припомни твърденията, че в анализите на Навални се твърди, че „са открили следи от Новичок, известен и вече познат на всички по света“.

Навални в първото си видео интервю след изписването: Отровиха ме, защото съм заплаха (ВИДЕО)

Берлин отказа на руското посолство достъп до Навални

„Казахме: дайте ни биологичен материал и официално заключение, за да можем от своя страна да разследваме това допълнително и така да имаме правни и формални основания за образуване на наказателно дело. Но те не дават нищо! Как обяснявате това, защо? Няма обяснение”, допълни той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.