Не отпада карантината за контактно лице при отрицателен тест, обясни главният държавен здравен инспектор

"Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме 7-8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им”. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на „Здравей, България”.

1 595 нови случая и 16 починали с COVID-19

Според него числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се повишава. То вече е 1:1.2 или 10 души заразяват 12.

Доц. Кунчев отново подчерта, че затварянето на градове е крайна мярка, която няма голям ефект. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Неговото лично мнение е, че следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора – в баровете, на стадионите и дори по политически причини.

„Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се поставят по карантина. Те стават 10, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване”, обясни доц. Кунчев.

Той е на мнение, че медиците няма да се справят и даде пример с днешните цифри – при 500 заразени  в София, контактните лица са хиляди. Съгласно закона хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност.

„Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителна проба на даден човек, тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Максимално бързо могат да се вземат мерки”, смята доц. Кунчев.

Той заяви, че най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.

Остър недостиг на медици, студенти влизат в битката с COVID-19

„Когато говорим за 2000 случая, е ясно, че строго предписание за всеки един няма как да издадем. Важното е личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях самите”, добави доц.Кунчев.

Относно офисите той подчерта, че контактни на заразен са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без предпазни средства. С кого е контактувал човек с положителна проба, ставало ясно след проведен разговор с него. Тъй като в момента РЗИ не могат да се справят с всички случаи, Кунчев обясни, че включват в тази „борба” медицинския персонал в училищата, както и директорите на големи компании. Здравният инспектор е на мнение, че въпреки че здравната информация е поверителна, хората трябва да споделят с близките си, ако са заразени, за да могат да се вземат навременни мерки.

 

 

„Нямаме информация медици вече да са се отзовали на призива на министъра за помощ в болниците. За съжаление са необходими много хора. И в парламента обмислят да се ползва националния пандемичен план в тази ситуация. Ние сме го обмислили отдавна и прилагаме част от неговите елементи. Там е записано, че определени резерви от хора са студентите от 6 курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст. Търсим всички тях, но това в крайна сметка е по лично желание”, каза доц. Кунчев.

Той коментира и казуса от Пловдив, при който жена почина, след като беше препращана в 5 различни болници.

„Не е работа на човека да си търси болница. Спешна помощ е тази, която трябва да намери начина. Но те също са крайно затруднени. Затова проведохме среща с всички директори на болници в София, за да им стане ясно веднъж завинаги, че всяко лечебно заведение трябва да има COVID-сектор. Още повече, че хората си имат и други заболявания. Не може да има повече изключения. Болници, които откажат да приемат човек и установим, че са имали легло, ще бъдат наказвани жестоко. Моето предложение беше първата стъпка да е прекратяване на договора с Касата за определен период от време, а втората – отнемане на лиценза. Хората няма какво да направят, не може да им кажем да обикалят. Не е тяхна работа, не трябва да ги натоварваме с тази отговорност”, каза още доц. Кунчев и подчерта, че в момента хора от Австрия се прехвърлят в Германия заради недостиг на места.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.