Заболелите и смъртните случаи се увеличават лавинообразно

Драконовски мерки и строги ограничения налага Европа в опит да се спре разпространението на коронавируса. Това се случва на фона на лавинообразното увеличаване на заболелите и смъртните случаи. Заразените в Европа достигнаха 8,2 милиона, а смъртните случаи - почти 260 000.

Гърция, Италия и Франция станаха поредните държави, които наложиха вечерен час, забранявайки на хората да напускат домовете си по тъмно.

„Вирусът циркулира по-бързо, отколкото през пролетта, ако погледнем траекторията на епидемията”, заяви френският епидемиолог Арно Фонтане.

От днес носенето на маска на открито е задължително в Гърция, а вечерен час от 00.30 до 05:00 сутринта е в сила за Солун и Атина.

„Очакваме следващите месеци да бъдат трудни, но защото не желаем налагане на цялостна блокада, са необходими други мерки - по-умни, по-целенасочени, по-ефективни”, заяви премиерът Кириакос Мицотакис.

Вечерен час има и в Белгия, където броят на положителните тестове подмина 10 000, а това породи опасения, че болниците няма да могат да поемат тежките случаи. В страната са затворени кафенетата, баровете и ресторантите, въведена е забрана за продажба на алкохол след 20:00 часа.

„В момент, в който вирусът се разпространява навсякъде, не можем да позволим твърде много хора да бъдат заедно на едно място. Затова приемаме по-рестриктивни правила за културните събития, спорта, младежите, увеселителните паркове и училищата”, заяви белгийският министър-председател Александър де Кроо.

COVID-19 В ЕВРОПА: За 10 дни броят на заразените се е удвоил

Полша забранява събирания на повече от петима души, а учениците от по-горните класове минават на дистанционно обучение. 

„Преди всичко Полша става червена зона от утре. Това означава, че всички правила за хората, които живеят, работят и учат в досегашните червени зони, ще се прилагат на цялата територия на република Полша”, заяви Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша.

Полша затваря баровете и ресторантите

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че трябва да се направи повече за спиране на пандемията, но не обяви дългоочакваните нови строги ограничения. Вместо това той призова гражданите да се държат отговорно.

„Искаме и трябва на всяка цена да избегнем блокадата, която преживяхме през пролетта. Знаем жертвите, които тя изисква и икономическите и социални последици, които носи. Затова трябва да сме дисциплинирани и да повишим осведомеността си на максимум”, заяви премиерът Педро Санчес.

6 милиона души във Великобритания ще бъдат подложени на ограничения. В много части на Англия, сред които и Манчестър, влезе в сила забрана хора от различни домакинства да се събират.

От тази вечер 17-дневна пълна блокада влиза в сила в Уелс, като всички заведения и ресторанти ще бъдат затворени.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.