Починалите за последното денонощие са 13

1 589 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Това е 16,2 на сто от общия брой изследвани за последните 24 часа. Направени са 9831 PCR теста, съобщи Националната информационна система.  

На първо място по брой новозаразени е София с 594 положителни проби, следва Пловдив със 147 и Благоевград със 109.

За последното денонощие са починали 13 души. В болница са настанени 1 886 души, като 127 са в интензивни отделения.

Излекуваните за последните 24 часа са 269.

Тежките последици, които COVID-19 носи след излекуване

Междувременно една от най-големите болници в София – Александровска, се оказа без свободни легла. За това и ще бъде открито още едно COVID отделение.

„Като едно от най-големите лечебни заведения на територията на София, а и на страната, ще трябва да открием още едно отделение за болни с коронавирус. То ще бъде с капацитет от около 25-30 легла. Ако след Нова година обстановката не се успокои, ще преобразуваме и други отделения”, каза шефът на лечебното заведение проф. Борис Бобов.

Снощи за сигналите в Спешна помощ-София отговоряха 11 лекари. Забавянето спешните медици обясняват освен с много сигнали и с това, че след контакт със съмнителен за коронавирус пациент се налага дезинфекция на линейката.  

Свободни легла в София все още има, успоки столичният кмет, но подчерта, че е необходимо да бъдат затворени баровете и дискотеките, а ако е необходимо и училищата.

„София влезе трайно в червената зона, което наистина е много тревожно. Смятам, че следващ етап, следваща мярка трябва да бъде и преминаването на онлайн обучение на големите ученици“, заяви Йорданка Фандъкова.

Въпросът ще бъде обсъден в понеделник в образователното министерство - между синдикати, директори и държавни експерти.

„Отправям препоръка към работодателите да могат да освободят за онлайн работа всички екипи, които имат възможност да работят от вкъщи. Университетите, там където има възможност, също да преминат на онлайн обучение“, добави Фандъкова.

Със заповед, издадена късно снощи лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хиляди население преустановяват плановия прием и плановите операции от понеделник. От Българския лекарски съюз светкавично излязоха с позиция, според която вероятността да се разболееш на стадиона или в дискотеката е по-голям отколкото в болница.

„В болниците бяха изградени, както протоколи на поведение, така и се обезпечиха и материално така екипите, че на практика риска от разпространение в самите болници е сведен до минимум. Тоест ако има празпростание на заболяването, със сигурност то не се случва в болниците.Те са последните места, които трябва да бъдат ограничени в своята дейност“, заяви проф. Николай Габровски, Български лекарски съюз.

Недостиг на медици има в цялата страна. В болницата в Бургас, където вчера 17 началници на отделения поискаха да командироват свои лекари в ковид отделенията, но срещу 500 лева за дежурство, днес безвъзмездно медици все пак дойдоха. Д-р Сотирова дори съжалява, че не е започнала да дава дежурства по-рано.

„Медиците тук не разполагат със свръхчовешки сили и не могат  да обслужат всички нуждаещи се“, казва тя.

Ангажимент да помогнат заявиха и 15 студенти от бургаския  университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Здравният министър издаде нова заповед (ДОКУМЕНТ)

Трима министри под карантина като контактни на Нанков

Ваксината на Оксфордския университет на пазара след Коледа?

Въведоха допълнителни мерки срещу COVID-19 във Враца

Тестват ваксина срещу COVID-19 върху деца

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.