Ники Василковски ни отвежда до свещените земи на древните траки

Тази седмица в рубриката “Дотам и обратно” Ники Василковски ни отвежда до едно мистично място - Караджов камък.  

Потегляме към свещените земи на древните траки. Там, където природата е изваяла всеки сантиметър до съвършенство. Губим се в морето от планински вериги, извънземни скални образувания и дълбоки гори, изрисувани в цветовете на златната есен. 

Една от изходните точки към скалния феномен "Караджов камък" е популярният комплекс “Кръстова гора” между Асеновград и Лъки - свято място, където хиляди вярващи търсят изцеление. Непосредствено край стените на храма “Света Троица” хващаме тесен път из дебрите на резервата “Кормисош”. 

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Равногор - на ръба на Родопите

В продължение на час преодоляваме няколко леки възвишения. Почти при всеки поглед назад виждаме кръстовете и белите постройки на Кръстова гора. Няма как да се изгубим - пътеката, освен че е лека и без стръмни участъци, е маркирана. Последните 15 минути от този преход са сред исполинските букови дървета на “Кормисош”. 

Караджов камък - каменният великан изниква сред горската шир, извисявайки се на 1448 метра надморска височина. Огромен объл камък, застанал неестествено заклещен между две скали. Все едно някаква извънземна сила го е поставила там. 

Най-голямата грешка в този момент е да подценим пътя нагоре. С малки деца разходката свършва тук, в подножието на скалното плато. С обувки без добро сцепление или пък с болни крака - качването и слизането също могат да бъдат опасни. Дървената стълба, подпряна с метални парапети и издълбаните от древността стъпки в камъка са сериозно предизвикателство. 

Веднъж преодолели последните 15-20 метра обаче, пред нас се показва приказната красота на Родопите. Право напред погледът пресича цялата Горнотракийска низина и стига до Стара Загора, Казанлък и след това полите на Стара планина. Поне половин час му трябва на човек да обходи с очи на 360 градуса всичко наоколо. От святия Кръстов връх на запад, през панорамата на север, достигаща чак до Балкана и внушителните отвесни скали на юг, след които се редят безкрайните ридове на Родопа планина. 

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Един ден в Земенския пролом (ВИДЕО)

В един момент осъзнаваш и друго - това място е заредено с хилядолетна история. Караджов камък е част от така наречения свещен триъгълник, заедно с Кръстова гора и Белинташ. Мястото има специфична атмосфера, забелязана още от древните траки. Ямите в камъните са издълбани от хората. В тях те са палели огньове, поставяли са съдове, за да почитат мъртвите. 

Според друга история в ямите се е наливало ритуално вино в почит на бог Дионис. Има и теория, че в дупките са се правели жертвоприношения.

Каквото и да е било предназначението на Караджов камък в древността, всеки, успял да покори острите скали, ще запази спомен за мистичното плато за дълго време. Неповторима гледка от сърцето на Родопите и светилищата на нашите предци. 

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка из Ъгленския каньон

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.