Излекувани са 130 души

Обичаен съботен спад в броя на новорегистрираните случаи на COVID-19. От направените 7 094 теста 1043 са с положителен резултат по данни на Единния информационен портал. Броят на активните случаи е нараснал до 18 246, от които в болница са 1976 души. В тежко състояние и настанени в интензивни отделения са 138 души.

Решено: Затварят нощните заведения в София заради COVID-19 (ЗАПОВЕД)

Най-много регистрирани случаи има в София – 393, над една трета от общия брой, следвани от Пловдив – 76 и Варна – 58.

За изминалото денонощие са починали 7 души. Излекувани са 130.

В неделя сутрин по традиция броят на направените тестове - съответно и положителните за COVID-19 - е по-малък. Напрежението в здравната система обаче е налице - болници в цялата страна се задъхват от недостиг на лекари и свободни легла. Такъв е случаят и в столичната спешна "Света Анна". Ето какво сподели началникът на реанимацията, доцент Мария Атанасова за NOVA:

„Лично аз съм изморена, не мога да кажа "писна ми", защото ако всеки лекар подходи с това, няма кой да работи. Положението наистина е много сериозно. Искрено се надявам да издържим, но сме на ръба на възможностите и силите си. В нашата болница не можем да спрем травматизма и другата спешност, COVID болните изискват по-особено внимание и отделен персонал“, казва Атанасова. Тя добавя, че персоналът също е на ръба на силите си.

„Ние от март месец не сме оставали и ден без такъв болен. На 5 интензивни легла в момента има 8 болни, персоналът е на ръба на силите си, от екипа има 4 човека позитивни, които налагат промени на график, на смени, на начин на работа“, казва още доцент Атанасова.

„Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните". Това заяви в студиото на "Събуди се" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той изрази мнение, че поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре. Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници, щяхме преминем безпроблемно през първия пик на заразата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.