Кой градоначалник ще заслужи званието ще стане ясно след 5 дни

Почти година след местния вот, отново е време гражданите да изберат „Кмет на годината“. Именно градоначалниците са тези, които по време на COVID кризата на местно ниво лавират между две нелеки задачи - да запазят здрави общинските финанси, но и хората.

Кой се справя най-добре ще разберем след пет дни, когато ще бъде обявен победителят.

Пет дни преди края на гласуването „Кмет на годината“ 2020 организаторът на националния конкурс Боян Томов гостува в предаването „Събуди се“. Той коментира наболелите теми, който са свързани с общините по време на паднемия, и призова гражданите да направят оценка на местната власт на kmetnagodinata.bg.

„Тази година изборът бе много труден. Причината е, че много от категориите са за реализирани проекти по време на календарната година. Този път обаче направихме промяна, защото ситуацията го изискваше. Категорията „туризъм“ е сменена със „ специални мерки по време на пандемия“, обясни в ефира на NOVA организаторът на конкурса Боян Томов.

„В момента е много трудно за местното самоуправление, защото трябва да взимат непопулярни решения и непопулярни мерки в общините. Но ние всички трябва да се съобразим с това, защото здравето на хората е най-важно. През годината доста кметове са работили на тема „Инвестиции в образователната структура“. Това означава подновяване и реновиране на учебната база, детски градини. Имаме „Градска среда“. Има проекти по еврофондове, които така или иначе не могат да търпят своето отлагане. Имаме категория “Smart City”. Една от актуалните ни категории е „Спорт и младежки политики“. Залагам изключително много на „Демографски политики и инвитро програми“, защото смятам, че сега е времето да помислим за демографската криза. В България има кметове, които всеки ден работят близо до хората в едно населено място имаше дори кмет, който знаеше всичко за тях – кой кога е болен и какъв болничен има. Точно категория „Социални мерки по време на пандемия“ е заради кметове, които с местен бизнес и местни хора помогнаха на много нуждаещи се хора по време на първия пик през пролетта. Ако кметът и общинската администрация не са активни, то няма как бизнесът да им вярва. Тази симбиоза, която бизнесът и общините направиха през пролетта безспорно е формулата за успех. Всяка година става по-трудно за общинската администрация. Идеята на „Кмет нагодината“ е да покаже на всички граждани какви проекти се развиват. По време на пандемия или финансова икономическа криза това е особено трудно.  Затова призовавам държавата да помисли за предложението на синдикатите за безлихвени държавни кредити, които са изключително необходими в този момент. Ние трябва да гледаме хубавите неща, а не само лошите, защото ще живеем негативно“, добяви още той.

 „Гласуването върви добре, има фаворити във всички категории. Хора, които се борят усилено. Призовавам всички да гласуват в категории, които са достатъчно припознати за общината. Много важно е хората, които гласуват, да могат да анализират правилно своята община и да оценят реалната работа на общинската администрация. Това е национален конкурс, с който може да се покаже на хората идеите и работата на Общината. „Кмет на годината“ показва добрата работа на общината, а не обратното. Някои хора често определят българския градоначалник за крадец, за измамник. Имено това е задачата на „Кмет на годината“ и Kmeta.bg -  да покажем добрият пример“, завърши Боян Томов.

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.