Какви са причините за фаталния случай?

76-годишен мъж от Плевен почина, след като беше върнат в дома си от Спешна помощ, тъй като нямало място в университетската болница. Тодор Георгиев е бил закаран със задух и симптоми на COVID-19. Случаят е от 19 октомври.

Седмица по-рано Тодор за първи път получава симптоми. След няколко дни личният лекар му предписва антибиотик. Два дни по-късно получава задух, губи вкус и обоняние.

„Обадихме се на личната лекарка, а тя се обади на линейка. Взеха го, приеха го в Спешна помощ в Плевен. 3 часа чаках пред Спешна помощ. След това ми казаха, че ще го изпишат”, разказа дъщеря му Ралица Окова.

По думите й от Спешна помощ са й обяснили, че му е направен PCR тест и той трябва да изчака резултата вкъщи. Ако е положителен, щели да го приемат в болница на следващия ден. Обяснили й още, че в COVID-отделението изобщо нямало места.

Мъжът бил качен на линейката и върнат у дома. Пред вратата обаче паднал и починал.

„Лекарката му правеше сърдечен масаж, но той си беше отишъл”, споделя Ралица Окова.

Говорителят на болницата в Плевен Момчил Цветков обясни, че пациентите със съмнения за COVID-19, но без тест, се настаняват в триаж, в който се изчаква положителната проба. Човек, за който няма данни, че е с COVID, не може да бъде настанен, защото болницата щяла да се напълни за 1 ден.

„Починал е от остър коронарен инцидент, който няма общо с лечението на симптоми за COVID. Той е получил инфаркт”, заяви Момчил Цветков.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.