Футболистът загина при авиокатастрофа

66-годишен мъж се появи в съда в понеделник във връзка със смъртта на аржентинския футболист Емилиано Сала, който загина при самолетна катастрофа миналата година, предаде БГНЕС.

Прекалено голяма скорост е разбила самолета на Емилиано Сала

Гражданските авиационни власти на Великобритания обвиниха Дейвид Хендерсън по две нарушения под протокола на Въздушната навигация по-рано този месец. На изслушване в Кардиф той отрече да е застрашил безопасността на самолета и опит да разтовари пасажер без разрешение или оторизация. 28-годишният Сала почина след като самолет „Пайпър Малибу“, пилотиран от Дейвид Иботсън, се разби северно от канала на остров Гърнзи през януари 2019.

Той бе станал най-скъпата покупка на тогавашния представител на Висшата лига Кардиф, като се завръщаше от бившия си клуб Нант, когато се случи трагичният инцидент. Тялото на футболиста бе намерено след месец, но това на 59-годишния Иботсън не бе възстановено. Разследващи по въздушни инциденти заключиха, че полотът не е имал лиценз да пилотира самолета през нощта, и че е загубил контрол и е прелетял твърде бързо в опит да избегне лошото време. От разследващото звено обявиха, че пилотът, който не е имал скорошен опит с управлението на еднодвигателен самолет, бил афектиран от отравяне с въглероден окис.

Арестуван е мъж за убийството на Емилиано Сала

Първото обвинение срещу Хендерсън се отнася до Иботсън, който имал договор да управлява самолета, но не е разполагал с рекламен лиценз за пилот по онова време, тъй като изтекъл предишната година. Освен това се отнася и до това лошото време и дали е бил „компетентен да лети“ в подобни условия, се казва в изявление на Върховния съд в Кардиф. Временно бе поставена дата за съдебен процес – 18 октомври, 2021, но съдията заяви, че решение ще се вземе относно мястото, имайки предвид връзката на Сала с футболния клуб от уелската столица. Хендерсън бе пуснат безусловно под гаранция до тогава. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.