Някои от пособията за наблюдение се показват за пръв път

Пистолет, проектиран да прилича на червило, чанта със скрита камера и устройство за подслушване в хотелска стая са сред предметите, използвани от съветското разузнаване по време на Студената война, изложени за първи път на търг. Американската тръжна къща „Джулиенс окшънс” ще продаде около 400 предмета - онлайн и след това лично от средата на януари до 13 февруари 2021 г.

Предметите бяха наскоро изложени в музея на шпионажа на КГБ в Манхатън, Ню Йорк - частен музей, открит през януари 2019 г. от литовския историк Юлиус Урбайтис, който е затворен поради пандемията на коронавируса. "Не ни е известен подобен търг. Ще има огромни последващи действия по този въпрос, защото хората са толкова очаровани от всичко това", заяви финансовият директор на „Джулиенс окшънс” Мартин Нолан.

Продадоха на търг картина на Банкси за 10 млн. долара (ВИДЕО)

Оценките за артикулите варират от няколкостотин долара до 12 000 долара, което е най-добрата оценка за рядка съветска версия на кодовата шифрова машина „Енигма“, известна като „Фиалка“. Очаква се каменен бюст на Владимир Ленин да достигне между 5000 и 7000 долара, докато стоманената врата от бившата болница в затвора на КГБ се оценява на 500 до 700 долара.

Продават на търг рядък цветен диамант (СНИМКА)

"Това не са изключително скъпи неща, това са забавни неща, които ... могат да предизвикат увлекателен разговор на вечеря", каза Нолан. „Джулиенс окшънс” също така поставя за продан други сувенири от Студената война, включително справка от гимназията за Че Гевара, подписано писмо от Фидел Кастро от 1958 г., в което се обсъждат плановете за превземане на Хавана, и предмети, свързани с американската и съветската космическа надпревара.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. 

Източник: Снимка: Getty Images